Întâmpinat de obiceiuri şi tradiţii - Corciu Marinela
Fiecare popor şi-a dezvoltat în timp o limbă proprie de exprimare care corespunde felului său intim de a comunica. Acelaşi fenomen se întâmplă şi sub aspect estetic şi sub aspect emoţional.
Există o formă de receptare şi de trăire artistică specifică poporului respectiv, care conturează un anumit specific naţional pentru creaţia artistică. În timp se formează şi în plan artistic o mentalitate de grup care poate fi nuanţată zonal în funcţie de particularităţile geografice şi preocupările sau activităţile de zi cu zi.
Locuiesc în judeţul Bacău, comuna Secuieni. La fiecare mare sărbătoare, comuna este încărcată de obiceiuri şi tradiţii. Înainte de Crăciun, are loc tăierea porcului sau Ignatul. De Crăciun se merge la colindat, dupa ce colindătorii termină de rostit versurile, primesc bani sau dulciuri. La o săptămână după Crăciun soşeste Anul Nou care determină oamenii să plece prin sat cu pluguşorul, cu ursul, cu capra sau cu calul: oamenii poartă costumaţii şi interpretează jocuri în funcţie de animalul ales. În prima dimineaţă a Noului An copiii merg la semănat cu grăunţe sau orez ori merg cu sorcova, o crenguţă de brad împodobită.
Dacă ai locui toată viaţa în comuna Secuieni, ai fi tot timpul întâmpinat de obiceiuri şi tradiţii.
SĂRBĂTORI DE IARNĂ CU HRISTOS - Elena Țurcanu
CRĂCIUNUL - MIRACOLUL REÎNTÂLNIRII CU DUMNEZEU - Nicușor Flentea
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro