Înțelesuri din Imnul dragostei – explicații pentru soț și soție (II)

Căsătorie

Înțelesuri din Imnul dragostei – explicații pentru soț și soție (II)

Iubirea adevărată este însoțită în mod inerent de respectul față de personalitatea celuilalt. Respectul este recunoașterea dreptului soției și al soțului de a alege, de a avea opinii proprii, chiar dacă ele ar pentru celălalt nerezonabile și nedrepte. Uneori, acest lucru este foarte greu de realizat. Totuși, este important să evitați orice constrângere a soțului (soției), chiar dacă o faceți cu cele mai bune intenții, căci nu aduce nici un beneficiu relației.

Semnificația cuvintelor „iubirea nu caută ale sale”

În acest caz, omul nu îl iubește pe celălalt pentru ceva anume, spre deosebire de îndrăgostire, atunci când cineva este iubit pentru ceva (putere, frumusețe, inteligență etc.). Adevărata iubire este necondiționată, în pofida… durerii pe care ți-o provoacă adesea omul drag, a imperfecțiunii, a viciilor, a lipsurilor; dragostea pare lipsită de orice logică; dragostea este fără rezerve și fără condiționări.

Prototipul acestei iubiri este iubirea Domnului Hristos față de omenire. Domnul iubește orice persoană de la început, în pofida păcatului și a nedesăvârșirii ei. Dovada acestei mari iubiri este moartea pe Cruce a Mântuitorului pentru mântuirea omenirii. De ce alte exemple mai avem nevoie?! Avem nevoie de foarte „puțin” – să învățăm să ne iubim în așa fel aproapele, încât să nu gândim: „Ei, bine! Vreau să se îndrepte, să aleagă calea cea dreaptă: să se îmbisericească, să se lase de fumat, să facă sport etc. (sunt multe condiții în acest sens), după care o să-l iubesc necondiționat și cu adevărat!”

În aceasta constă totul, trebuie să-l iubești pe om așa cum este el, cu toate neputințele și defectele sale. Astfel, dragostea va topi persoana, o va preschimba, va descoperi în celălalt tot ce este mai frumos, mai minunat; e nevoie doar să iubești și să aștepți cu răbdare. Tocmai în acest prag se împiedică multe relații.

Sensul cuvintelor „iubirea toate le suferă, toate le crede”

Acest lucru înseamnă că iubirea adevărată este însoțită în mod inerent de respectul față de personalitatea celuilalt. Respectul este recunoașterea dreptului soției și al soțului de a alege, de a avea opinii proprii, chiar dacă ele ar pentru celălalt nerezonabile și nedrepte. Uneori, acest lucru este foarte greu de realizat. Totuși, este important să evitați orice constrângere a soțului (soției), chiar dacă o faceți cu cele mai bune intenții, căci nu aduce nici un beneficiu relației.

De atâtea ori ni se întâmplă să încercăm să schimbăm, să reeducăm sau să „reparăm” soțul (soția). Îi dăm neîncetat sfaturi, îndemnuri, încălcând în acest mod libertatea și independența persoanei. Ce se întâmplă în final? „Intențiile bune” sfârșesc cu neînțelegeri, certuri, conflicte, fapt explicabil, de altfel, pentru că persoana dragă nu vrea să se schimbe și opune rezistență. Probabil, trebuie să ne amintim mai des cuvintele Sfântului Ambrozie de la Optina: „Cunoaște-te pe tine însuți și e de-ajuns.”

Sensul cuvintelor „iubirea toate le rabdă”

Acest lucru înseamnă că dragostea adevărată este jertfelnică. Sacrificiul este posibilitatea de a renunța la propriile interese în favoarea celuilalt, chiar și atunci când acestea par foarte importante. Este posibilitatea de a refuza ceva de preț în favoarea celui apropiat.

Ce înseamnă „dragostea nu cade niciodată”?

Aceasta înseamnă că iubirea adevărată continuă și în veșnicie. Din relație se sting atracția, îndrăgostirea, dar iubirea adevărată nu încetează niciodată.

(Elena Morozova, Ce trebuie să știi înainte de căsătorie, Editura Sophia, București, 2019, pp. 96-105)

Îți mai recomandăm și: Înțelesuri din Imnul dragostei – explicații pentru soț și soție (I)