Care este diferența dintre numele Cristina și Hristina?

Foto: Oana Nechifor

Sarut mana parinte! Am si eu o intrebare la sfintia voastra: Care este diferenta dintre numele Cristina si Hristina? Au vreo legatura unul cu altul? Va multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Iulie 2015

Doamne ajută, 

Cristina, în primul rând „La Mulți Ani!”. Sfânta Mare Muceniță Hristina să te ocrotească! 

Acum, ca să îți răspund la întrebare, diferența dintre aceste două nume este dată de modul în care se face transliterarea din limba greacă în limba română. Adică numele „Hristina” din limba greacă poate fi transliterat în limba română fie ca atare, adică „Hristina”, fie „Cristina”. Este o chestiune ce ține de filologie.

În viața de zi cu zi, cei care poartă numele de Cristi, Cristian, Cristina, Cristiana (sau forme derivate din ele) își serbează ziua numelui cel mai adesea la Crăciun, cu trimitere la numele de creștin ca urmaș al lui Hristos (Cel care se naște în ziua de Crăciun). Însă, din punctul meu de vedere, și ziua de azi, a pomenirii Sfintei Mucenițe Hristina, ar fi potrivită pentru serbarea onomasticii celor care poartă aceste nume. De alfel, în unele biserci în care este pictată această sfântă, ea apare cu numele de „Cristina” (așa cum poți vedea în imaginea de mai sus).

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

PS: În calendarul Bisericii noastre mai sunt trecute două mucenițe cu numele Hristina (Cristina): 1) Sfânta Muceniță Hristina din Persia (pomenită pe 13 martie) și Sfânta Hristina (pomenită pe 18 mai).

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: onomastică, Sfanta Hristina

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons