Care sunt paraclisele Maicii Domnului și cine le-a scris?

Foto: Oana Nechifor

Aș dori sa stiu de cine sunt scrise paraclisele Maicii Domnului si de ce sunt 3? Gasisem undeva o brosurica cu „Cele 3 paraclise ale Maicii Domnului”, eu stiind doar de doua, cele care sunt si prezentate aici pe site-ul doxologia la sectiunea „acatiste, paraclise, rugaciuni”. Multumesc frumos de raspuns.

pr Andrei Atudori a răspuns:
5 Mai 2014

Doamne ajută!
Simona, în cărțile de cult ale Bisericii noastre există două paraclise ale Maicii Domnului. Despre un al treilea eu nu am auzit (nu înseamnă că nu există) și nu știu despre ce broșură ar fi vorba.
Pentru a afla o istorie a paracliselor Maicii Domnului vă recomand să citiți articolul din link-ul de mai jos. Este lămuritor în această privință.
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/o-istorie-paraclisului-maicii-domnului
UPDATE: Revin cu o precizare. O persoană mi-a atras atenția asupra unui al treilea paraclis și îi mulțumesc pentru asta.
Așadar ele sunt:
1. Primul Paraclis al Maicii Domnului, numit şi Praclisul cel Mic, alcătuit de Cuviosul Teostirict;
2. Al doilea Paraclis al Maicii Domnului, din Ceaslov, care este aşezat în cultul Bisericii Ortodoxe Române de către Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti;
și 3. Paraclisul cel Mare, tipărit la sfârşitul Psaltirii, alcătuit de împăratul bizantin Teodor Lascaris. Prin urmare e posibil ca aceste trei paraclise să le fi găsit în broșura pe care ați menționat- o.
În final, indiferent care dintre acatistele, paraclisele sau canoanele Maicii Domnului, le rostiți să aveți mereu încredințarea că Maica Domnului vă ajută.
Maica Domnului să ne ocrotească!
Pr. Andrei

Darius a răspuns:
5 Iulie 2016

Sunt 3!

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: Maica Domnului, Paraclisul Maicii Domnului, rugăciune

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons