Ce rugăciuni să fac pentru mama mea care a murit nespovedită și neîmpărtășită?

15 Septembrie 2015 pr. Andrei Atudori parastas
Foto: Oana Nechifor

Mama mea provine dintr-o familie in care bunicul era de dincolo de Prut. Fiind un om extrem de credincios a incercat din rasputeri sa ii apropie pe cei doi copii de credinta ortodoxa. Nu cred ca a folosit metodele cele mai bune fiindca rezultatul a fost ca mama mea si fratele ei s-au indepartat de sfanta biserica. Amandoi cred ca exista Dumnezeu, dar, cel putin mama mea nu mergea la biserica decat la botezuri, cununii sau alte astfel de evenimente. Pe noi, copiii ei, ne-a lasat sa ne alegem singuri calea, daca simtim nevoia de Dumnezeu sau nu. Toamna trecuta, fiind bolnava, am insistat sa ii aduc un preot sa se spovedeasca si sa se impartaseasca dar a luat lucrul acesta in gluma si a spus ca pacatele ei sunt o chestiune intre ea si Dumnezeu si nu are nevoie de intermediari. A murit cu lumanare dar nespovedita si neimpartasita. Ultima spovedanie, care nu stiu daca cumva nu a fost formala, a facut-o acum mai multi ani cand o cunostinta mai evlavioasa i-a adus un preot in timp ce era in spital. Desi a fost o femeie buna la suflet cu toti apropiatii, si-a crescut copiii si si-a respectat casa, sotul si familia, cred ca nepurtarea de grija in ceea ce priveste sufletul sau a tras mult in balanta atunci cand sufletul sau a trecut la ceruri. Ce putem face noi, copiii sai, sa-i usuram situatia in viata de dincolo, spre iertarea pacatelor nespovedite? Pana acum am facut toate parastasele, ne pregatim pt cel de un an, am dat pomelnice la liturghii, etc. dar poate putem face ceva in plus. Indrumati-ne parinte, va rugam.

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Septembrie 2015

Doamne ajută!

Doamna Carmen, nu pot să vă spun decât să faceți ceea ce este rânduit de Biserică pentru pomenirea sufletului ei. Restul este după judecata lui Dumnezeu, și nu a noastră!

Nu există altceva în plus decât parastasele, pomenire la alte slujbe, oferirea de milostenie pentru sufletul ei și purtarea în rugăciunile personale. Faceți-le pe acestea cu toată conștiinciozitatea, ca pe unele care sunt de folos nu doar pentru sufletul celei adormite, ci și pentru dumneavostră, cei din familie, care vă osteniți.

Dumnezeu să o ierte!

pr. Andrei

Gabriell a răspuns:
15 Septembrie 2015

Eu cred ca Dumnezeu o va avea mila fata de ea daca voi va rugati pentru asta. Aveti credinta si staruiti in rugaciune!

Atol a răspuns:
16 Septembrie 2015

16septembrie2015
As vrea sa dau si eu un raspuns mai general, sigur nu numai pentru dumneavastra, care probabil ca stiti foarte bine ....
Sfinţii Părinti ne povatuiau sa facem pachetele cu pomana: nu uitati de carţi de rugăciune şi icoane crestin-ortodoxe !!! - acestea pot fi oferite si separat oricand - pe langa alimente de buna calitate, haine ( noi sau cel putin curate si purtabile, nu ceva ce nu am manca sau purta nici noi ). Totul, trebuie facut cu multa dragoste si pe cat se poate cu rugaciune si ganduri bune, nu barfind, bombanind, etc.... Cu toata dragostea, daruind neaparat saracilor, mai ales batranilor si copiilor (nu la cunostinte), ceva bun si frumos (nu neaparat scump), din munca cinstita, fara zgarcenie, fara parere de rau, fara sa ne simtim impovarati si mai ales fara sa ne mandrim.... Daca avem si binecuvantare de la Duhovnic e si mai bine pentru ca avem spor si ajutor suplimentar de la Dumnezeu. Atunci Bunul Dumnezeu va primi jertfa si va folosi mult si celui raposat si noua.... Sigur, pomelnicele date la Sfinte Manastiri, unde Sf Liturghie se face zilnic ajuta foarte mult.... Vedeti ca putem face foarte mult pentru cei dragi raposati si ne folosim si noi. Cercetati scrierile Sfintilor Parinti si o sa gasiti multe sfaturi bune. Pentru inceput va recomand Priveghiul creştinesc de Parintele Nicodim Mandita (Ed. Agapis, 2005) si Urcus spre Inviere de Parintele Cleopa. Din setul de brosuri Ne vorbeste Parintele Cleopa puteti selecta ce va intereseaza.... Bunul si Mult-milostivul Dumnezeu sa va lumineze si sa va ajute ! Multa sanatate si doriri de tot binele !

Carmen a răspuns:
27 Septembrie 2015

Multumesc tuturor pentru indrumari. Noi, copiii si sotul, am facut cu dragoste si bucurie toate parastasele cuvenite, am facur pomeniri, masa acasa pentru cei care au cunoscut-o, pomana la mormant pentru saraci, slujbe de pomenire la biserica, am platit sa fie pomenita timp de 40 zile la manastire, am dat de pomana de fiecare data cand am avut ocazia, Acum ne pregatim pentru praznicul de un an. Daca il putem convinge pe tatal nostru vrem sa facem acest praznic la un centru de copii bolnavi, abandonati. Va multumesc ca mi-ati raspuns.

elena ar a răspuns:
14 Ianuarie 2016

si mie imi este frica sa moara mama mea fara lumanare si mai ales mi e tare frica sa fiu de fata atunci cand va sosi momentul asta.cred ca n o sa mai fiu om intreg.mi e tare frica

Dana a răspuns:
3 Februarie 2016

"Nici o rugăciune pe care o faci pentru fratele tău, pentru ruda ta, nu se pierde. Dumnezeu îl va ajuta atunci când se va afla într-o situaţie grea. Rugăciunea nu numai că ajută, dar poate să scoată chiar şi un suflet din iad. Atâta putere are rugăciunea." (Stareţul Efrem Katounakiotul)

Rugăciune și... rugăciune. Dumnezeu să o odihnească în pace și să o ierte! La Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Dumnezeu să vă ajute să aveți putere și credință puternică!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons