Ce semnifică poziția degetelor de la mâna preotului când binecuvintează?

6 Februarie 2018 pr. Andrei Atudori liturgică
Foto: omolenko.com

Doamne ajută! Ce reprezintă poziția mâinii preotului atunci când face semnul Sfintei Cruci și zice ,,pace tuturor"?

pr Andrei Atudori a răspuns:
6 Februarie 2018

Doamne ajută! 

Redau mai jos conținutul unui articol de pe doxologia.ro, în care vei găsi explicația pe care o cauți:

În toate icoanele bizantine, mâna dreaptă a Mântuitorului este ridicată spre a binecuvânta. Acest gest îl întâlnim și la preoții ortodocși care, în cadrul slujbelor bisericești, îi binecuvântează pe cei prezenți, obiectele de cult pe care le folosesc sau darurile aduse spre sfințire.

Așezarea degetelor mâinii drepte a celui care binecuvântează nu este întâmplătoare - ci formează monograma lui Iisus Hristos: IC XC. Astfel, degetul arătător indică litera „iota”, adică „I”; degetul mijlociu, prin arcuire, se aseamănă literei „sigma”, adică „C”; degetul inelar, încrucișându-se cu degetul mare, formează litera „hi”,adică „X”; tot prin arcuire, degetul cel mic formează litera „sigma”, adică „C”.

Orice binecuvântare dată de către preot ori de către sfinții din icoane ne trimite cu gândul la Mântuitorul Iisus Hristos, căci de la El vine binecuvântarea peste toată făptura. Preotul însuși mărturisește, în cadrul Sfintei Liturghii, atunci când binecuvântează oamenii adunați în Sfântul Locaș, că binecuvântarea pe care o dă nu este a lui, ci a Lui Dumnezeu: „Binecuvântarea Domnului să fie peste toți, cu al Său Har și cu a Sa iubire de oameni!”. (Reprezentarea iconografică a binecuvântării Domnului).

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: binecuvântare, preot, semn, Sfânta Cruce, hrisma

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons