Ce semnificație are schimbarea poziției orarului diaconilor înainte de rugăciunea „Tatăl nostru”?

24 Aprilie 2018 pr. Andrei Atudori liturgică
Foto: Bogdan Zamfirescu

Doamne ajută!

Ce semnificație are schimbarea poziției orarului diaconilor din cea peste umăr, in aceea de ipodiacon (cu X-ul pe spate) înainte de Tatăl Nostru, la Sfânta Liturghie ?

Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Aprilie 2018

Doamne ajută!

Andrei, există două explicații privind simbolismul acestui gest:

Primul: „Despre simbolismul orarului, Sfântul  Simeon al Tesalonicului spune că el însemnează firea cea nevăzută a îngerilor şi, atârnând pe umeri, însemnează aripi; pe el e scris întreit sfânta cântarea îngerilor (Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot); şi tot el spune că diaconul încinge cruciş orarul, înainte de împărtăşanie, imitând prin aceasta pe serafimii, care îşi acoperă ochii în semn de umilinţă, căci nu cutează a privi slava lui.” (Pr. Prof. Ene Braniște, Dicționar enciclopedic de cunoștințe religioase).

A doua: „Încingerea  și încrucișarea orarului in timpul Rugăciunii Domnești, în vederea apropierii de Sfintele Taine, pentru împărtășire, sunt privite ca un simbol prin care diaconul „amintește umilința arătată de Mântuitorul, când a spălat și a șters picioarele ucenicilor Săi”. În acest caz, orarul ar simboliza ștergarul cu care Mântuitorul era încins la Cina cea de Taina, când a spălat și a șters picioarele ucenicilor (Ioan 13, 5).”

Spor în toate cele bune!

Pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: orar, diacon, veșminte diaconești, semnificație

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons