Ceasul al șasela, din Laudele Bisericii, corespunde sau nu cu momentul răstignirii Mântuitorului?

Foto: Oana Nechifor

Am o nedumerire care nu-mi dă pace: Am citit că, în cadrul celor 7 Laude ale Bisericii, Ceasul al şaselea „este a patra laudă a Bisericii lui Hristos si corespunde cu momentul răstignirii Mântuitorului" (după cum spune Părintele Cleopa). Atunci cum rămâne cu „Iar cand L-au rastignit, era ceasul al treilea" (Marcu 15,25)."? Ştiu că este ceva ce nu înţeleg eu, şi de aceea vă rog să îmi explicaţi. Nu am pus această întrebare cu scopul de a ispiti, ci doar vreau să înţeleg.

1 Martie 2016

Ai dreptate, Andreea! Ceasul al VI-lea este consacrat de rânduiala liturgică a Bisericii noastre, drept ora în care Domnul Hristos a fost răstignit pe Cruce. Acest lucru ni-l confirmă atât Ceaslovul, Liturghierul, dar și Penticostarul. Într-adevăr, în Evanghelii apare o diferență, dar este doar aparentă. Sf. Marcu spune că Domnul a fost răstignit la ceasul al treilea (Marcu 15, 25), Sfântul Luca (Luca, 23, 44) spune că deja la ceasul al șaselea s-a făcut întuneric mare peste tot pământul, până la ceasul al nouălea, lucru confirmat și de Sfântul Evanghelist Matei (Matei 27, 45).

Spuneam că este o aparentă contradicție deoarece nu toți evangheliștii folosesc același sistem de măsurare a timpului. Sfântul Marcu folosește pe cel iudaic, pe când ceilalți, pe cel roman. Pe de altă parte, unii exegeți spun răstignirea Domnului s-a petrecut între ceasul al III-lea și al VI-lea. Evangheliștii nu și-au propus să facă cronologie. Ei doar au indicat aproximativ orele. Sfântul Ioan, bunăoară, spune: „cam pe la ceasul al șaselea”. Sf. Evanghelist Marcu, se pare, face referire la ora când a început „procedura”: după pronunțarea sentinței a urmat drumul Crucii, iar apoi răstignirea propriu-zisă. Ceilalți Evangheliști spun că la ceasul al VI-lea s-a făcut întuneric peste tot pământul, care a ținut până la ceasul al IX-lea. Deci la miezul zilei Domnul era deja țintuit pe Cruce.

            Cu bune doriri, Pr. Mihail

Andreea Băjenaru a răspuns:
3 Martie 2016

Mulțumesc pentru explicaţie! Acum am înţeles.
Slavă Domnului!

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons