Cum să fac să mă ierte cineva care mă urăște?

19 Octombrie 2014 pr. Andrei Atudori ură
Foto: Bogdan Zamfirescu

Sărut mâna! Am făcut o persoană să ajungă să mă urască. Mi-a spus că nu mă va ierta niciodată și că mă va urî toată viața. Nu reușesc să port o discuție pentru că nu acceptă, să îmi pot cere iertare pentru tot și să înțeleagă că nu îi vreau răul. Ce aș putea face în această situație? Cum să mă rog pentru a mă ierta? Nu vreau să mai insist, pentru că mai tare o supăr. Ce rugăciuni sau ce aș putea face pentru a o întoarce la bunătate înaintea mea? Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 Octombrie 2014

Doamne ajută!

Din păcate, nu pot să vă ofer un răspuns complet, pentru că nu am o imagine clară asupra problemei. În tot cazul, indiferent de ce ați făcut ca acea personă să vă urască (sau ce crede ea că ați făcut), trebuie să o purtați mereu în rugăciuni. Nu cred că e nevoie să faceți în special anumite rugăciuni, dar cred că paraclisele sau acatistele Maicii Domnului v-ar fi de mare folos. Să aveți mereu pe pomelnciul dumneavoastră acea persoană și să faceți în așa fel încât să fie pomenită la Sfânta Liturghie (dacă nu are păcate vădit opritoare de la pomenirea la Sfânta Liturghie).

Poate este bine să nu insistați prea mult, tocmai ca să nu o întărâtați și mai mult. Păstrați, dacă vreți, un fel de „distanță activă”, în care rugăciunea pentru ea și pentru dumneavoastră să aibă rolul central. Dumnezeu va rândui după cum crede de cuviință. El poate înmuia inima oricui, iar trecerea timpului are și ea rostul ei. Nu vă pierdeți nădejdea!

Liniște sufletească să vă dea Domnul!

pr. Andrei

Ina a răspuns:
14 Septembrie 2015

Acest mesaj seamana ca si cum ar fi de la o prietena de-a mea care m-a suparat mult. Si-a cerut iertare, am iertat-o, insa mi-a scris o multime de mesaje si in toate cerea mereu iertare. M-a sufocat cu mesajele si mi-am dat seama ca este mai bine sa tin o distanta, sa-si revina si ea si eu. Din nefericire rugamintea mea de a tine distanta o perioada, a facut-o sa creada ca nu mai vreau sa-i fiu prietena si ca totul s-a terminat intre noi. Imi vine sa-i scriu mesaj s-o intreb ce mai face, insa mi-e teama de avalansa de mesaje si intrebari care pot veni din nou. Mi.e mila de ea caci sigur sufera acum, insa nu mai stiu cum sa protejez prietenia decat prin aceasta distanta. Dumnezeu sa ne lumineze. Parinte poate aveti un cuvant si pentru noi.

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Septembrie 2015

Ina, spune-i, cu alte cuvinte, exact ceea ce ai scris în mesajul de mai sus. Presupun că dacă îi vei spune ceea ce simți, ar putea înțelege. Puteți avea o relație de prietenie frumoasă, care să nu vă sufoce nici pe una, nici pe cealaltă. Ține de voi amândouă cum alegeți să fie! Fără dialog nu se poate! Dialogului adaugă-i rugăciunea pentru ea! 

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: ură, iertare, rugăciune

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons