Dacă avem două prenume trebuie să le trecem în pomelnic pe amândouă sau e de ajuns unul?

1 Aprilie 2016 Pr. Andrei Atudori pomelnic, nume
Foto: Oana Nechifor

Binecuvântați, părinte! Dacă avem două prenume trebuie să le trecem în pomelnic pe amândouă sau e de ajuns unul?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Aprilie 2016

Dumnezeu să te binecuvinteze!

Dacă atunci când părintele te-a botezat le-a rostit pe amândouă, socotesc că este bine să treci ambele nume de botez (prenume). Nu neapărat că nu ar fi și unul de ajuns sau ar fi greșit a-l trece, de exemplu, numai pe primul sau numele de sfânt/sfântă (în Atotștiința Sa Bunul Dumnezeu cunoaște despre cine este „vorba”) dar, până la urmă, acela este numele tău complet. 

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

PS: Îți recomand și articolul acesta: Cum se face un pomelnic

Mogoșanu Haralambie-Sevastian a răspuns:
1 Aprilie 2016

Doamne ajută! Corect este să trecem ambele nume, așa cum am fost botezați.

Cătălina Mihaela Flintoc a răspuns:
3 Aprilie 2016

Doamne ajuta!!!
Dacă avem două prenume trebuie să le trecem pe amândouă.

Alice-Elena a răspuns:
4 Aprilie 2016

Bogdaproste, Parinte! ma bucur pentru raspunsul Dumneavoastra. Mereu am suferit cand spunand cum ma cheama mi se spunea ca numele sfant, de trecut in pomelnic, este cel sfant, adica Elena. intrebam cum este cu Ana-Maria? Asa e si cu mine, sunt legate cu liniuta si au fost rostite ambele la cufundare. In plus, Alice este nume sfant, este numele unei mucenite din timpul lui Diocletian, care a mucenicit in Nicomidia. Din nefericire, numai in Calendarul catolic am gasit ca este praznuita aceasta mucenita a lui Hristos. Asa este, Dumnezeu atotcunoaste si stie exact despre cine e vorba si care-i sunt problemele. Ma iertati!

Sandel a răspuns:
4 Aprilie 2016

Parinte,am o nelamurire: cei cu numele Sandel,numele carui sfant il poarta?Va multumesc anticipat.Doamne ajuta.

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Aprilie 2016

Doamne ajută! Din câte știu eu „Săndel” este diminutiv de la „Alexandru”. Prin umare sfinții care poartă acest nume vă sunt ocrotitori. Sigur, puteți să vă alegeți unul care să vă fie mai aproape de suflet. pr. Andrei

Ecaterina a răspuns:
9 Octombrie 2016

Doamne ajuta!Pe mine în certificatu-l de nastere ma cheama Ecaterina,trebuia sa ma boteze sora lu tata care se chema Ec.dar am înţeles ca a avut probleme cu sotu si nu mai ma botezat.Ma botezat altcineva care ai mei ma chema Liliana si am o nentelegere.Sper ca preotul sa fi zis si Ecaterina.Mama e moarta,nasi nu-i cunosc bunica e moarta...Eu ma trec Ecaterina la Sf.Leturghii si sincer marturisesc ca nu îmi placea numele de Ec.ma prezentam cu numele de Lili .Nu stiam de Mucenita Ecaterina nimic.Sa ma trec cu amândoua nume???Va multumesc si Doamne ajuta.

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Ianuarie 2017

Doamne ajută!

Pentru liniștea dumneavoastă sufletească puteți să treceți amândouă numele. Oricum ați proceda, fiți convinsă că Bunul Dumnezeu știe cine sunteți!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: nume, nume de botez, prenume, pomelnic

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons