De ce Părintele Patriarh Daniel poartă veșminte de culoare albă?

De ce Parintele nostru Patriarh, Preafericitul Daniel, poarta vesminte albe, spre deosebire de alți Întâistatatori ai Bisericilor Ortodoxe?

11 Martie 2016

Frate Ionuț, ținuta albă a Patriarhului României nu este o opțiune a sa, ci reprezintă hotărârea luată de sinodali, atunci când Biserica Autocefală Română a fost ridicată la rang de Patriarhie. Culoarea distinctă a ținutei patriarhului reprezintă expresia permanentei canonicități a Bisericii Ortodoxe Române, care nu a avut niciodată abateri de la comuniunea Ortodoxiei, fiind o Biserică păstrătoare a adevărului. În Bisericile slave, întâistătătorul poartă ținută neagră și camilafcă albă. Doar în tradiția greacă patriarhul are ținuta complet neagră.

Însă, în mod concret, ținuta albă a Patriarhului României este legată de un dar primit de Miron Cristea, primul nostru patriarh. În ziua înscăunării sale, patriarhul Miron a primit din partea mitropolitului Dionisie al Varșoviei o camilafcă albă, purtată, după tradiție, de toți întâistătătorii din Bisericile slave, reprezentând autocefalia acestora, de dată mai recentă, în comparație cu vechile patriarhate istorice - Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim, unde, într-adevăr, patriarhii au ținută neagră.

Cu bune doriri, pr. Mihail 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons