De ce majoritatea femeilor sfinte sunt cele fecioare, nu cele căsătorite?
De ce sunt mai multe sfinte fecioare în calendar, decât femei care au fost căsătorite?
Ana întreabă:
Răspunsuri:
Citește alte articole despre: sfânt, sfințenie, sfinte fecioare, fecioare, feciorie, castitate, femeie casatorita, familie, sfintenie in familie

Despre Arhimandritul Mihail Daniliuc
Arhim. Mihail Daniliuc este egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, Custode al Casei Memoriale Visarion Puiu și Muzeului Mihail Sadoveanu, cadru didactic la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”- Mănăstirea Neamț Studii: Liceul Economic și de Drept Administrativ-Iași, Seminarul Teologic Veniamin Costachi-Neamț, Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae, 2005, studii de master și doctorale la aceeași facultate, 2007. A publicat numeroase articole pe portalul doxologia.ro, în cotidianul Lumina, al Patriarhiei Române, precum și alte publicații religioase și laice pe diverse teme de spiritualitate, istorie și cultură.
Texte de autorPuncte de vedereVideoLocuri de pelerinajÎntreabă preotulMănăstiriCuvinte duhovniceștiSfântul Munte AthosFotografii
vezi mai multe +
Soră Ana,
Într-adevăr, în calendar întâlnim mai multe sfinte care și-au asumat jugul greu, dar frumos al fecioriei și al vieții de mănăstire. Asta nu înseamnă că cei care se căsătoresc nu au aceeași țintă și, mai ales, nu își împlinesc chemarea la sfințenie. În Sinaxare întâlnim și sfinte femei care au fost căsătorite. Iată câteva exemple de sfinte care au fost căsătorite: Rufina (2 septembrie), Vasilissa (6 septembrie), Teodora din Alexandria (11 septembrie), Evantia (11 septembrie), Teopista (20 septembrie), Doroteia (24 septembrie), Domnina (4 octombrie), Neonila (28 octombrie), Iunia (17 mai), Daria, (8 iunie), Natalia (25 august).
Așadar, căutarea sfințeniei nu reprezintă apanajul vreunei categorii sociale sau profesionale, nici nu este rezervată doar cinului monahal ori vreunui ins în chip individual. Porunca Domnului: „fiți sfinți” nu se adresează doar clericilor, cinului monahal, nici nu se referă la un singur popor. Indiferent de națiune, etnie, apartenență socială ori profesională, independent de situația economică și culturală, sfințenia este, de fapt, sensul deplin al vieţii omului pe pământ, împlinirea umanului, după cum afirma unul dintre marii noștri teologi.
Cu bune doriri, pr. Mihail
Adaugă comentariul tău