Tata a murit nespovedit și neîmpărtășit. Cum îi pot ajuta sufletul?

Foto: Oana Nechifor

Tatăl meu a murit la spital, fara a fi spovedit si împărtăsit, si nu sunt sigura ca a avut o lumânare aprinsă, asa cum m-au asigurat asistentele. El, Dumnezeu sa-l ierte, a avut multe pacate, a murit neîmpăcat cu fratii lui si cu copiii lui. Acum sunt ingrijorata pentru sufletul lui si as vrea sa stiu ce pot face ca sa-i alin suferinta de pe lumea cealaltă. Era un om normal, fara păcate capitale, dar , desi avea frica de Dumnezeu, nu mergea la biserica. A botezat copii, a cununat miri, a îngropat morti pe pomana lui, făcea milostenie, dar cu toate astea... Mama spune ca nu s-a spovedit niciodata in 40 de ani de căsătorie. Va rog din suflet sa ma sfătuiti, poate exista slujbe speciale pentru astfel de situatii, pe langa rugăciunile si pomenirile noastre.

28 Iulie 2015

Soră Iuliana,

Cu adevărat sufletul tatălui frăției tale are nevoie de multe rugăciuni având în vedere situația în care s-a mutat din această viață. Și nu mă refer la acea lumânare aprinsă în mână. Nu știu câți din oștenii lui Vodă Ștefan cel Mare și Sfânt, care au murit cu sabia în mână pentru apărarea credinței și pământului nostru românesc, au avut lumânări aprinse în mâini. Însă, cu siguranță au avut credința în suflet. Lumânarea aceea simbolizează lumina credinței din sufletul celui repausat. Dacă în suflet este întuneric, lumânarea aprinsă în clipa trecerii nu știu cât ajută.

Slujbele și pomenirile pentru cei repausați au menirea să completeze faptele lor bune, ori să înduplece pe Dumnezeu să-i dea iertare de păcatele pe care le-au săvârșit și nu au mai apucat el însuși să le pocăiască. Important este să nu fi fost potrivnic lui Dumnezeu și să fi hulit Biserica. 

Să nu ne pierdem nădejdea în mila Domnului. Să respectați rânduielile Bisericii privind pomenirea celor repausați și să dați pomelnice la mai multe biserici unde se săvârșește Sf. Liturghie zilnic spre pomenirea tatălui. Ceea ce la om pare că e cu neputință, la Dumnezeu poate fi, căci El iubește cum noi pământenii nu izbutim și iartă cum noi nu reușim. Să nu uitați  să faceți milostenie pentru el și să vă rugați permanent pentru sufletul său.

Cu bune  doriri,

Pr. Mihail

crestin a răspuns:
28 Februarie 2016

Rugaciunea cu lacrimi daca se poate ajuta f. mult,intotdeauna trecut la Sfanta Liturghie in duminici si sarbatori la adormiti.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons