Este păcat să mergem la un preot caterisit de episcopul nostru?

Foto: Oana Nechifor

Hristos a Înviat! Este pacat sa mergem la un preot caterisit de episcopul nostru, dar care face parte acum dintr-o așa numită biserică autonomă? Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Iunie 2016

Adevărat a Înviat!

Maria, dacă a fost caterisit, atunci el nu mai poate sluji ca preot. Punct! Caterisirea înseamnă înlăturarea din cler a unui preot, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Preotul caterisit nu mai are voie să săvârșească nici un fel de slujbă religioasă. 

Din păcate foarte mulți foști preoți, certați cu rânduielile și canoanele Bisericii, după ce sunt caterisiți, în loc să se pocăiască și să caute iertarea, se alătură unor așa numite „biserici” care mai de care mai „ortodoxe” și înșală credincioșii, comportându-se ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Să fim bine înțeleși! Degeaba „mergi” la „părintele” respectiv. Liturghia slujită de el nu este Liturghie, spovedania făcută de el nu este spovedanie, într-un cuvânt, „Sfintele Taine” făcute de el nu sunt nici „Sfinte” și nici „Taine” pentru că i s-a luat dreptul de a le sluji. Sigur, poate să aibă fel de fel de argumente, fel de fel de motive, însă lucrurile așa stau cum îți spun.

Prin urmare, dincolo de a fi sau nu păcat, a „merge” la „preotul” respectiv cu siguranță nu îți este de folos. Este „păcat” să pierzi timp prețios pentru mântuire și să „beneficiezi” de niște „slujbe” prin care să nu lucreze harul lui Dumnezeu.

Probabil ai în parohia de care aparții un părinte rânduit canonic! De acela ascultă și la acela mergi pentru binele sufletului tău, iar pentru preotul caterisit roagă-te ca Dumnezeu să îl lumineze și să se întoarcă din starea de înșelare în care se află. Altfel, se va pierde pe sine și îi va lua și pe alții după el.

Dumnezeu să te binecuvânteze!

pr. Andrei

PS: Caterisirea nu se face pur și simplu de către episcop în mod unilateral. Decizia episcopului se bazează pe hotărârea în acest sens luată de un Consistoriu bisericesc, care analizează aceste cazuri.

Marius Cristian a răspuns:
22 Iunie 2016

Si ce faci parinte cand caterisirea nu e canonica? Sau episcopul e infailibil? Vai, vai, vai!

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

1. Majoritatea preoților caterisiți spun că nu au nici o vină și că pedeapsa este necanonică. Aceeași majoritate minte! 

2. Dacă, să zicem, caterisirea este nedreaptă (este adevărat că au fost unele cazuri în istoria Bisericii, dar ele au fost izolate și au ținut mai degrabă de un anumit context și, în plus, la un moment dat acele caterisiri au fost ridicate), conform reglementărilor Regulamentului instanțelor disciplinare și de judecată bisericești, preotul respectiv își poate dovedi nevinovăția în fața Sfântului Sinod care poate ridica acea caterisire.

3. Nu. Episcopul nu este infailibil. Tocmai de aceea, conform procedurilor, consistoriile sunt formate din preoți. Consistoriile analizează situațiile și propun o pedeapsă.

Din punctul meu de vedere, mai bine și mai folositor este spre mântuire ca cineva să sufere, cu demnitate și smerenie, o așa-numită caterisire nedreaptă, decât să se joace de-a preotul atunci când nu mai are dreptul să slujească cele sfinte. Dacă a fost pedepsit pe nedrept, la Judecată va fi fericit, iar cei care l-au prigonit pe nedrept își vor lua osânda. Dar dacă slujește, caterisit fiind, și face dezbinare și tulburare în Biserică, oare care va fi „soarta” lui veșnică?!

Mulțumesc!

Doamne ajută!

Adriana Borzin a răspuns:
22 Iunie 2016

Cuvinte de aur spuneti, pr. Andrei!

OvyDoo a răspuns:
11 Iulie 2016

"[...] dacă a fost caterisit atunci el nu mai este preot."
Cred că nu e chiar atât de simplu :) Preotul caterisit nu mai are voie să slujească, fiind oprit de la cele sfinte, însă el este încă preot, căci are în continuare dreptul să se împărtășească în altar, cu ceilalți preoți, chiar dacă nu are drept de slujire. Mai mult, la judecată el va fi judecat ca preot, nu ca mirean. Deci lucrurile ar trebui nuanțate. Nu credeți?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2016

Sigur, orice nuanțare care aduce un plus de înțelegere este binevenită.

Întrebarea avea în vedere un aspect practic, iar răspunsul acest lucru l-a avut în vedere. Din punct de vedere dogmatic, canonic, putem dezbate cât de „preot” este sau mai este un preot caterisit, însă dacă avem în vedere aspectul strict liturgic (la care se referea întrebarea), atunci cuvintele pe care le-ați citat nu mai au nevoie, neapărat, de nuanțare. Un „preot” care nu mai poate sluji cele sfinte poate fi preot numai pentru propria conștiință și pentru Judecata lui Dumnezeu, dar nu și pentru cei pentru care a fost hirotonit.

Mulțumesc!

pr. Andrei

George a răspuns:
10 Iunie 2017

Cântăreţii, ipodiaconii şi preoţii caterisiţi, ca şi toţi cei care fac parte din clerul inferior şi care au dispărut cu timpul din structura Bisericii (diaconiţele, anagnostul, lectorul şi citeţul, exorciştii, acolutul, ostiarii, portarii sau uşierii, groparii), novicii în călugărie şi călugăriţele se împărtăşesc numai în afara Altarului, din faţa uşilor împărăteşti. Regula de urmat este aceasta: toţi cei hirotoniţi într-una din cele trei trepte ale preoţiei - diacon, preot, episcop - se împărtăşesc numai în Altar, iar restul membrilor Bisericii numai în afara Sfântului Altar.

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons