Este posibilă legarea cununiilor? Ce să fac dacă aș fi în această situație?

Foto: Oana Nechifor

Sărut mâna!

Este posibil ca o persoana rău intenționată să meargă la anumite persoane care se ocupa de vrăjitorii pentru a lega cununiile? Dacă da, ce îmi recomandați să fac pentru a scăpa de acest lucru, deoarece un duhovnic mi-a spus că s-ar putea să am cununile legate.

13 Noiembrie 2018

Dragă Alexandra,

Dacă într-adevăr, un  duhovnic v-a sugerat că ați avea această problemă, sfatul meu este, în primă fază, în primă fază, să căutați să mai întrebați și alți preoți (duhovnici)... De ce? Pentru că nicăieri în Scriptură, la Părinți, sau în tradiția liturgică a Bisericii, nu veți găsi expresia „cununii legate”. Ea reprezintă un derapaj de la credința cea dreaptă, menită să-i ducă în eroare pe cei mai puțin ancorați în viața Bisericii, făcându-i să creadă că eșecurile în dragoste se datorează nu atât conduitei sau felului lor de a fi, ci unor puteri malefice invocate de anumite persoane rău intenționate, pentru a pune „bețe în roate” unui cuplu ce aspiră la căsătorie. Cununiile, așa cum indică și denumirea, sunt obiecte bisericești folosite la slujba Cununiei. În cel mai înălțător moment din cadrul acestei Taine, preotul le așază pe capetele mirilor. Ele trimit către demnitatea regală a familiei dar, mai ales, către cununa de spini a Mântuitorului, sub care cei doi sunt așezați, ca purtători de Cruce în viața conjugală și în societate. Ele nu pot fi legate de nimeni și de nimic. Atunci când rostim Crezul, îl numim pe Dumnezeu „Atotțiitorul” sau „Atotputernicul”. Nimeni nu-L poate condiționa. Nimeni nu îi poate impune ceva. Altfel nu ar mai fi Dumnezeu. Astfel, dacă cineva dorește să facă rău altuia, Dumnezeu nu-l va asculta, pentru că El este iubire, și vrea ca omul să trăiască în bucurie, frumusețe și adevăr. Dacă, într-adevăr, există persoane în viața dumneavoastră care v-ar dori răul, nu vă temeți. Înarmați-vă cu rugăciune și împărtășiți-vă cu Sfintele Taine. Vă pun la inimă cuvintele înțeleptului Solomon, spre întărire: „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea şi cel ce rostogoleşte o piatră se prăvăleşte tot peste el. Cel ce rătăceşte pe cei drepţi pe o cale rea va cădea în groapa pe care a săpat-o; cei fără prihană vor fi fericiţi”.

Așadar, sus inima! Nu există cununii legate. Dacă nu ați reușit într-o relație, nu căutați răspunsul unde nu se află. Căutați în adâncul dumneavoastră. Poate e ceva ce trebuie schimbat. Adevăratul partener de viață se caută și se găsește doar cu Ceaslovul pe brațe.

pr. Ioan

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons