Prin deciziile noastre putem distruge ceea ce plănuiește Dumnezeu?

Foto: Oana Nechifor

Doamne ajută, părinte! Aș dori să vă întreb cum stă treaba cu destinul? Dacă de la naștere ne este „scrisă” viața și ea va decurge cum a plănuit Dumnezeu, fără ca noi să ne dăm seama că facem și zicem exact ce trebuie sau nu, prin deciziile pe care le luăm, putem să distrugem ceea ce El plănuise să se întâmple?

10 Ianuarie 2017

Soră Mirela, învățătura Sfintei noastre Biserici nu acceptă existența predestinării, a unui destin implacabil. Dumnezeu pe toate le știe, dar nu le predestinează. Le cunoaşte deplin, fiindcă la El nu există trecut, prezent și viitor. Domnul trăiește într-un alt timp, „timpul lui Dumnezeu”, iar oamenii, în cel creat de El pentru noi. Cele trei dimensiuni temporale, trecut, prezent și viitor sunt valabile doar pentru noi. Veșnicia, spunea Fericitul Augustin, este un prezent continuu. Cam așa am explica, omeneşte vorbind, cum Dumnezeu le știe pe toate, fără să le predestineze.

Lucrurile depind de noi, de capacitatea fiecăruia de a accepta și de a conlucra cu harul divin, de a urma calea arătată de dumnezeieștile scripturi, admițând totuși că ne naștem având de depășit anumite situații independente de voința noastră şi chiar pe parcursul vieții ne vedem nevoiți a înfrunta o serie de evenimente-limită ce nu țin de noi, de acțiunile sau de inacțiunile noastre.

Cu bune doriri, 

pr. Mihail

BALUTA CRISTINEL a răspuns:
11 Ianuarie 2017

a se vedea si Omiliile Sf. Ioan Gura de Aur-"Despre soarta", sunt edificatoare cu cele spuse de Preasfintia Sa Arhim. Pr. Daniliuc Mihail

liliana170970 a răspuns:
18 Ianuarie 2017

Da frumos a zis parintele Mihail Daniliuc.

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons