Viețile sfinților dintr-o lună pot fi citite în altă lună?

Doamne ajuta! Vietile Sfintilor dintr-o anumita luna pot fi citite in alta luna? De exemplu Vietile Sfintilor pe ianuarie pot fi citite in iulie? Multumesc mult!

17 Septembrie 2015

Frate Dan, sigur că nu este păcat să citim viețile sfinților din ianuarie în septembrie. Sfinții trăiesc acum atemporal, în Împărăția cerurilor. La ei timpul în care trăim noi, cu cele trei noțiuni ale lui, trecut, prezent și viitor, nu mai este perceput așa, ci este ca un prezent continuu. Oricând viața sfinților poate constitui pentru noi pildă de credință și de urmat în viață.

Dar, sigur, ar fi de preferat, dacă tot avem respectivele volume cu viețile sfinților pe luni și zile, să încercăm să citim viața sfântului de mâne, bunăoară, fie în ajun, seara, ori chiar în respectiva zi. Altfel trăiesc ziua, altfel mă raportez la Dumnezeu știind că în acea zi este proslăvit în calendar un sfânt care, poate s-a luptat cu aceleași neputințe cu care mă lupt și eu, care l-a iubit pe Hristos mai mult decât orice, fiind-mi pildă demnă de urmat.

Când vă răspund la această întrebare, mă uit în calendar și văd că este cinstită Sfânta Sofia, cu fiicele ei, Pistis, Agapis și Elpis. Citind tulburătoarea viață a acestei sfinte mame, cu siguranță vom trăi ziua altfel, căci este așezată sub pavăza acestor minunate ucenice ale Domnului Hristos învățând de la ele că iubirea de Hristos nu poate fi curmată nici măcar de moarte.

Fie-vă viețile sfinților icoane de lumină și pilde de urmat!

Vă fac bune doriri!

Pr. Mihail

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: viețile sfinților, lectură

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons