„Întru vindecarea sufletului şi a trupului”

Cuvinte duhovnicești

„Întru vindecarea sufletului şi a trupului”

Părintele Ioan se afla atunci în Kronstand. I-au trimis o telegramă. În cinci zile a venit.

- De ce nu m-aţi anunţat că s-a îmbolnăvit aşa de grav? Aş fi adus cu mine Sfânta Împărtăşanie. Şi, întorcându-se spre bolnav, a întrebat:

- Crezi că prin puterea lui Hristos pot să te ajut? Acela a făcut semn că da. 

Multe dintre vindecările minunate ale Sfântului Ioan de Kronstand (1829 - 1903), ale acestui sfânt contemporan, atât de iubit de popor – din nordul Rusiei – s-au făcut cu Sfânta Împărtăşanie. Puterea lui vindecătoare se manifesta în special în timpul împărtăşirii cu nemuritoarele Taine. Cu profunda credinţă pe care o mărturiseau, bolnavii se împărtăşeau cu adevărat „întru vindecarea sufletului şi a trupului”.

Preotul Vasile Sustin povesteşte cum, atunci când era încă tânăr, tatăl lui s-a îmbolnăvit grav de cancer la laringe. Profesorul Simanofschi a afirmat că bolnavul mai avea de trăit doar zece zile.

Părintele Ioan se afla atunci în Kronstand. I-au trimis o telegramă. În cinci zile a venit.

- De ce nu m-aţi anunţat că s-a îmbolnăvit aşa de grav? Aş fi adus cu mine Sfânta Împărtăşanie.

Şi, întorcându-se spre bolnav, a întrebat:

- Crezi că prin puterea lui Hristos pot să te ajut?

Acela a făcut semn că da. Atunci omul lui Dumnezeu a suflat în gura lui de trei ori, făcând semnul crucii. Apoi a lovit cu mâna măsuţa pe care avea medicamentele şi a spus:

- Aruncaţi astea. Nu sunt de nici un folos. Vino, dar, la Kronstand să te împărtăşesc cu nemuritoarele Taine. O să te aştept.

Când a aflat, doctorul a spus că bolnavul va muri pe drum. Acela însă s-a dus la Kronstand, unde sfântul l-a împărtăşit. A rămas acolo două zile. Toate rănile i s-au închis şi numai vocea lui era încă slăbită.

Când s-a întors acasă, doctorul a rămas uimit. Acesta a mărturisit în faţa tuturor că este ceva nemaivăzut. Este o minune. Tatăl preotului a trăit încă 25 de ani.

(Minuni şi descoperiri din timpul Sfintei Liturghii, Editura Egumeniţa, 2000, pp. 116-117)