IPS Ioan, către participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023: „Sunteți icoanele vii ale Bisericii”

Cuvântul ierarhului

IPS Ioan, către participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023: „Sunteți icoanele vii ale Bisericii”

    • IPS Ioan la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023
      IPS Ioan la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023 / Foto: basilica.ro

      IPS Ioan la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023 / Foto: basilica.ro

„Frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii”, le-a spus Mitropolitul Banatului participanților la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși 2023, eveniment care se desfășoară la Timișoara între 31 august și 3 septembrie.

Iubiți frați și surori, mai întâi să ne întoarcem o clipă privirea în sus și apoi spre adânc și să ne aducem aminte și să cinstim astăzi graiul mamelor noastre, limba română. Și v-aș ruga, împreună cu mine, nu să cântăm un cântec în limba română, dar să rostim câteva cuvinte dulci și sfinte în limba noastră română.

Și ziceți cu mine: Cu noi este Dumnezeu! (publicul repetă – n.red.) Mai rostiți cu mine cuvântul dulce: Mamă (publicul repetă – n.red.). Mai rostiți un cuvânt sfânt și dulce, pentru care s-au jertfit eroii neamului, cuvântul: Patrie (publicul repetă – n.red.). Binecuvântată să fie în veci limba noastră română, care a fost botezată în cristelnița Bisericii! Aici a fost botezată limba noastră, în cristelnița Bisericii, și nădăjduim să dăinuie până la sfârșitul veacurilor, pentru că, de o vreme, și Dumnezeu grăiește cu poporul român în limba noastră dulce română, a mamelor noastre.

Bine ați venit în țara spicelor de grâu, prieteni ai lui Hristos! Bine ați venit în orașul în care abia ați venit de câteva clipe și veți vedea încă trandafirii având petalele roșii, stropite de sângele tinerilor și muncitorilor din Timișoara în Decembrie 1989!

Acolo unde sunteți cazați dumneavoastră, în căminele studențești, s-au unit cele două forțe anticomuniste și împotriva ateismului în spațiul nostru românesc. Acolo, în zona aceea s-au unit tinerii și cei ce trudeau în fabricile acestei cetăți și au venit spre Operă, apoi au îngenuncheat la Catedrală.

Este orașul care a spart zidul ateismului din țara noastră. Noi știm de un zid al Berlinului, dar zidul nostru nu l-a văzut nimeni. Multă vreme am avut și noi un zid pe care scria: «Ateism. Ieși afară, Dumnezeu! Ieși afară, Hristos, din țara aceasta!» Așa s-a spus aproape 50 de ani.

De aici s-a sfărâmat zidul ateismului și a fost lăsat Hristos să umble liber în cetatea acesta și în toate cetățile neamului nostru românesc. Nu am putea spune că, înainte de 1989, Dumnezeu Hristos părăsise țara aceasta. N-a părăsit-o. Dar Hristos nu umbla liber pe ulițele Timișoarei sau ale altor orașe. Smerit, a intrat în biserică și în inima celor care L-au primit.

Iubiți tineri,

Mulțumesc Bunului Dumnezeu și Părintelui Patriarh, care a binecuvântat ca tema acestei întâlniri să stea sub semnul, sub cuvântul lui Hristos, al Evangheliei: «Voi sunteți prietenii mei» nu este o metaforă, ci este o expresie, o relație de substanță existențială pentru om.

Din robi, ne-a făcut Dumnezeu prieteni ai Săi. Ce să ne facă Dumnezeu mai mult? Din adâncul păcatului în care ne găseam, ne-a întins mâna și ne-a spus: «Ridică-te, prietene!» Și așa m-a găsit și pe mine frânt și mi-a întins mâna și mă bucur că și pe frățiile voastre.

Și nădăjduim că aici, încă o dată, Hristos va binecuvânta prietenia dintre Preasfânta Treime – Dumnezeu și noi.

Doriți cu adevărat să faceți legământ și să fiți prieteni ai lui Hristos?

Dar Hristos ne pune totuși o condiție: Dacă vrem să-I fim prieteni și să nu-i fie rușine cu noi în fața Tatălui ceresc, să împlinim cuvintele Evangheliei Sale.

Iubiți tineri,

Sunteți veniți aici din tot spațiul nostru românesc, din diaspora românească și din atâtea biserici surori cu noi și le mulțumim ierarhilor și întâistătătorilor din Bisericile Surori, care și-au trimis tineri și ierarhi aici, să întărim prietenia și legământul sfânt între tot ce înseamnă lume ortodoxă.

De asemenea, vă îndemn să fiți buni creștini în patriile în care trăiți fiecare. Iubiți-vă patria, iubiți-vă Biserica, căci frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii. Frumos sunt împodobite bisericile noastre cu icoane sfinte, dar frățiile voastre sunteți icoanele vii. Ați văzut: când preotul cădește prin biserică, nu cădește trecând printre lume oricând. Vă cădește pe frățiile voastre, că știe că sunteți icoane vii ale Bisericii.

Fiți alături de preoții dumneavoastră, nu-i lăsați singuri. El, la altar, duce rugăciunile frățiilor voastre și cheamă puterea harului Duhului Sfânt, ca, din bobul de grâu, să se facă Trupul Domului nostru Iisus Hristos, pe care ni l-a dat ca pâine a vieții.

Străduiți-vă să puteți răspunde provocărilor societăți contemporane. Nu fugiți de știință, nu condamnați știința, pentru că s-a făcut o statistică și o cercetare a oamenilor care au luat Premiul Nobel. Marea majoritate cred în Cel de Sus.

Avem multe provocări și veți avea multe provocări fiecare generație: noi am avut provocarea cu ateismul, iar dumneavoastră aveți alte ideologii și religii, dar niciuna din religiile care vi se servesc astăzi nu este de sus. Una este sus: cea adusă de Hristos Domnul.

Rămâneți torțe vii în Bisericile frățiilor voastre și rog pe Dumnezeu ca prietenia ce se va lega zilele acestea între tinerii din Banat, din țară, din diaspora și din celelalte țări să dăinuie mjult timp, până la venirea Mântuitorului.

Prietenia alungă singurătatea și izolarea. Paradoxal, cu cât suntem mai mulți pe pământ, acesta pare a fi mai pustiu, oamenii trăiesc din ce în ce mai singuri. Prietenia în Hristos poate vindeca această rană modernă a singurătății.

Rog pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să binecuvinteze prietenia dintre tinerii din Banat și tinerii iubitori de Hristos din lumea întreagă!

Fiți binecuvântați de Preasfânta Treime Dumnezeu!

Iubiți tineri,

Ne-am îngrijit și de o bucată de pâine din ogoarele Banatului, să vă întâmpinăm și să vă hrăniți cu dânsa. Dar am invitat și oameni de cultură, de știință și teologi de înaltă ținută, care să ne hrănească cu ceea ce este mai valoros din spațiul istoriei, culturii și teologiei noastre creștine ortodoxe.

Pentru statornicirea și întărirea relațiilor noastre cu Muntele Athos, am invitat părinții de la Mutele Athos și, împreună cu dânșii, dorim a săvârși o Sfântă Liturghie și o Priveghere la miez de noapte vineri spre sâmbătă.

O să ne aducă părinții de acolo parfumul acesta duhovnicesc, care mai lipsește dinspre noi astăzi și o să-l provocăm pe părintele stareț să ne grăiască, printre altele, cum a fost să trăiască zeci de ani lângă un stareț care acum este propus pentru a fi canonizat. Grea cruce să trăiești lângă un sfânt.

Vă doresc și frățiilor voastre să purtați în această viață crucea sfințeniei! Să vă împrieteniți cu sfinții! Fiți binecuvântați de cer! Iertați.

***

La Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara participă peste 3.500 de tineri (16 – 35 ani).

Participanții provin din toate eparhiile Patriarhiei Române (inclusiv din comunitățile românești din jurul țării și cele din diaspora), dar și din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei și din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei.

Edițiile anterioare ITO s-au desfășurat anual, începând din 2014. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: