IPS Mitropolit Teofan, către noul stareț Elisei Nedescu: „Te vei mântui sau îți vei pierde mântuirea împreună cu obștea acestei mănăstiri”

21 Aprilie 2021 14:14 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași are un nou stareț. Ieromonahul Elisei Nedescu, viețuitor al mănăstirii ieșene, a fost hirotesit și instalat în această demnitate în cursul zilei de ieri de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ieri a avut loc la „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași instalarea în demnitatea de stareţ a părintelui ieromonah Elisei Nedescu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, fostul stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

În cuvântul adresat la finalul slujbei de instalare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a recomandat noului stareț să aibă grijă de obștea mănăstirii, de credincioșii care frecventează acest așezământ monahal și de mănăstirea ce reprezintă un reper important în spiritualitatea românească: „Părinte stareț Elisei, trei lucruri ți se încredințează ție astăzi. În primul rând, ți se încredințează frățimea acestei mănăstiri, care este puțin numeroasă, în sensul lumesc al cuvântului, dar, după toate pe care le cunosc, destul de puternică întru cele ale duhului. Te vei mântui sau îți vei pierde mântuirea împreună cu obștea acestei mănăstiri. Să aveți grijă de ea ca de propriul suflet, ca la înfățișarea la Dreapta Judecată să fie răspuns bun al sfinției tale și al obștii încredințate. În al doilea rând, Biserica îți așază în mână obștea creștinilor ieșeni sau a pelerinilor, care găsesc aici odihnă sufletească la sfintele slujbe de zi sau de la miezul nopții, suflete liniștite care caută liman de liniștire în ambianța binecuvântată a Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi». În al treilea rând, Biserica îți încredințează ție și obștii din jurul dumitale această minunată mănăstire, osemintele venerabile care sunt așezate de multă vreme aici și, mai presus de toate, amintirea prezenței Sfintei Preacuvioase Parascheva atâtea veacuri în acest locaș, precum și binecuvântatele moaște ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Un triplu tezaur care are puterea să te ajute și pe sfinția ta în mersul către mântuire, pe care să-l păzești și pentru care să te rogi, să te sacrifici pentru el. Să-ți aduci aminte de toate jurămintele pe care, tot aici, în această sfântă mănăstire, le-ai depus în fața sfântului altar”.

„Întâi de toate, doresc să înalț gândul meu către Bunul Dumnezeu, care m-a chemat la această slujire în Biserica lui cea sfântă. Nădăjduiesc că mă va ajuta până la capăt să duc această misiune și să dau răspuns bun în fața Dreptei Judecăți. Totosată, doresc să mulțumesc și Sfinților Trei Ierarhi, care sunt ocrotitorii acestei sfintei mănăstiri și pilde de viețuire creștină, pilde de viețuire și de trăire în Hristos, pe care doresc să îi am ca model până la sfârșitul vieții mele. De asemenea, doresc să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru numirea mea ca stareț al acestei sfinte mănăstiri, pentru încredea și binecuvântarea acordată, în mod deosebit Preasfințitului Părinte Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul, părintele meu duhovnicesc, care m-a recomandat pentru această slujire de stareț. Nădăjduiesc în Bunul Dumnezeu să mă ajute să duc până la capăt slujirea încredințată!”, a subliniat noul stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, părintele Elisei Nedescu.

Conform rânduielii, părinții din obștea Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” au făcut metanie şi au luat binecuvântare de la noul stareţ.

Părintele ieromonah Elisei Nedescu s-a născut pe 16 februarie 1989, la Arad. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din municipiu și apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. După finalizarea unui masterat în Teologie Practică, este admis în 2018 la doctorat în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, la disciplina „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”. A intrat în monahism în ianuarie 2016 la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Iași. A fost tuns în monahism la data de 8 august 2017 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, avându-l ca naș pe  Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe atunci stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. A fost hirotonit diacon în  februarie 2018 și hirotonit ieromonah pe 30 ianuarie 2019, la hramul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” Iași. În vederea pregătirii pentru tunderea în monahism, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și la recomandarea Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe atunci stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, a fost fost trimis timp de patru luni la Mănăstirea Simonos Petras din Sfântul Munte Athos.

De la același autor

Ultimele din categorie