IPS Părinte Petru: „Salutăm recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a românilor din Ucraina”

Cuvântul ierarhului

IPS Părinte Petru: „Salutăm recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a românilor din Ucraina”

    • Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
      Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor / Foto: Oana Nechifor

      Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor / Foto: Oana Nechifor

La finalul ședinței comune a guvernelor României și Ucrainei, a fost anunțat că autoritățile de la Kiev au decis miercuri recunoașterea limbii române ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a transmis un comunicat de presă în care a salutat această decizie istorică.

Cu mare bucurie salutăm și apreciem recunoaşterea limbii române și nu cea „moldovenească” ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Această veste este una cu adevărat istorică și plină de semnificație pentru întreaga comunitate românească din Ucraina. Aducem cele mai sincere felicitări și recunoștință pentru premierul Marcel CIOLACU, dar și autorităților de la Kiev pentru această decizie remarcabilă de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina.

Această schimbare reprezintă un pas semnificativ în promovarea unității culturale și lingvistice dintre românii din România și cei din Ucraina, consolidând, în același timp, drepturile minorităților naționale, un aspect crucial în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este o dovadă a angajamentului Ucrainei în respectarea valorilor europene și a standardelor internaționale privind drepturile omului.

Este de asemenea îmbucurător să vedem preocuparea pentru drepturile preoților ortodocși români și garantarea continuității slujbelor religioase în limba română. Acest lucru subliniază importanța libertății religioase și a păstrării identității culturale și religioase a comunității românești din Ucraina.

Această decizie deschide noi orizonturi pentru relațiile culturale și lingvistice între România și Ucraina, întărind legăturile dintre cele două țări și comunitățile lor. Sperăm că acest moment istoric va contribui la solidaritate și prosperitate, și că va reprezenta un exemplu pozitiv pentru alte comunități de pe tot globul.

♱ Petru,
Arhiepiscop al Chișinăului,
Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

Citește despre: