„Joc și bucurie” pentru 70 de copii din Berzasca, Caraș-Severin

În perioada 1-5 august 2018, în comuna Berzasca de la Clisura Dunării, județul Caraș-Severin, s-a desfășurat prima ediție a Taberei „Joc și bucurie”, activitate desfășurată de Primăria Berzasca, Școala Gimnazială Berzasca și de Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Programul a reunit 70 de tineri și copii din comună dar și din împrejurimi și a culminat cu împărtășirea participanților cu Sfintele Taine. 

Tabăra a fost organizată de Primăria Berzeasca dimpreună cu instituția de învățământ gimnazială și parohia ortodoxă a comunei, activitatea fiind coordonată și implementată de o echipă formată din 15 animatori socio-educativi voluntari, profesori, teologi și studenți din municipiile București, Iași și Cluj-Napoca. Programul evenimentului a constat în desfășurarea de ateliere și workshop-uri precum cel de comunicare, de muzică, tir cu arcul, atelier de istorie „România 100”, prim-ajutor, ore de spiritualitate, ș.a. Totodată, în ultima seară din cadrul proiectului, tinerii au participat la celebrul joc „Vânătoare de comori”, au cântat la focul de tabără și s-au distrat dimpreună cu voluntarii și părinții prezenți.

De asemenea, în activitățile taberei s-a dorit și apropierea copiilor de Sfânta Biserică, astfel pe întreg parcursul programului, participanții doritori s-au spovedit iar duminică, 5 august a.c., în cadrul Sfintei Liturghii, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

„Ne dorim ca prin această tabără să întărim relația dintre comunitate și Biserică”

„Această tabără este ca o gură de aer pentru comunitate deoarece este pentru prima oară când în această zonă se organizează o astfel de activitate. Copiii sunt foarte receptivi la activitățile pe care noi le-am propus. Ne dorim ca prin această tabără să apropriem copiii între ei și dorim să întărim relația dintre comunitate și Biserică” a declarat Emanuel Ursache, animator volunar.

„Am privit această experiență ca pe o veritabilă provocare, a fost o tabără cu folos pentru toți. Am fost extrem de entuziasmați și mulțumiți că am reușit să facem mai frumoase zilele de vacanță ale acestor copii. Activitatea a fost un adevărat prilej pentru noi de reconsiderare a lucrurilor cu adevărat importante și în mod special de conlucrare în folosul și pentru bucuria tinerilor. În această tabără fiecare moment nu a fost nicidecum risipit, ci s-a întipărit puternic în sufletele și în inimile noastre” ne-a relatat Elena Onuța Frunză, animator socio-educativ.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns să împlinim una din marile dorințe ale comunității de a începe o tabără cu ajutorul voluntarilor, absolvenți de teologie și nu numai, care au răspuns afirmativ invitației noastre e a ne ajuta în această misiune. Putem spune că prin această tabără, tinerii noștri au reușit să se cunoască mai mult, să comunice, să se apropie mai mult de Sfânta Biserică, în ales în această perioadă de post. Tinerii de astăzi ne vor fi credincioșii de mâine, prin aceasta avem de a mulțumi tuturor celor implicați” ne-a vorbit părintele Ienea Zaharia Cristian, preot la Parohia „Sfinții Arhangheli” Berzasca.

„Prima ediție a taberei a reprezentat pentru noi o experiență extraordinară, cu voluntari animatori extraordinari, cu implicarea parohiei dar și a școlii gimnaziale, iată că la Berzasca s-a putut realiza cu prilejul Anului Centenar. La anul va fi și mai frumos, suntem datori să facem acestea, să facem lucrurile bune! Dacă am putut la o primă discuție să facem această activitate, de la anul vom fi profesioniști” ne-a relatat Nicolae Petru Furdui, primarul comunei Berzasca.

„Comunitatea este una vie dimpreună cu primarul, preotul satului, directorul școlii”

Echipa de animatori voluntari care a implementat și desfășurat activitatea de tabără a fost coordonată de Marian Dumitru Rugină: „Ne-am simțit foarte bine și ne-am bucurat foarte mult că am putut ajunge aici, pe Clisura Dunării, într-o zonă pe care noi nu am mai vizitat-o, și deși am avut puține emoții am fost plăcut surprins deoarece ei au fost foarte atenți și au venit la activități, s-au bucurat, s-au implicat, sunt foarte respectuoși și educați. Comunitatea este una vie dimpreună cu primarul, preotul satului, directorul școlii, au fost foarte deschiși și ne-au primit cu multă căldură. Tabăra aceasta vine în sprijinul tinerilor, încercăm să îi readucem pe calea normală și firească a echilibrului și a cumpătării în toate, de care trebuie să dea dovadă orice tânăr pentru a se dezvolta moral, spiritual și fizic foarte bine.”

Berzasca este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Caraș-Severin, din regiunea Banatului. Localitatea de la Clisura Dunării este reprezentată drept o comunitate multiconfesională, astfel prima ediție a Taberei „Joc și bucurie” a reunit pentru 5 zile aproximativ 70 de tineri și copii de diferite confesiuni, atât din comună cât și din zonele învecinate.

De la același autor

Ultimele din categorie