Lexicon athonit – Lacrimile Maicii Domnului

Dicţionar

Lexicon athonit – Lacrimile Maicii Domnului

    • Lacrimile Maicii Domnului
      Lacrimile Maicii Domnului

      Lacrimile Maicii Domnului

La chilia Nașterea Maicii Domnului – Maruda din Sfântul Munte Athos este cultivată planta Coix lacryma, asemănătoare trestiei. Semințele acestei plante au fost denumite „Lacrimile Maicii Domnului”.

Coix lacryma este o plantă anuală din familia Gramineae care creşte până la 80 cm înălţime. Are frunzele lungi şi subţiri. În interiorul acestor frunze se formează un spic pe care se găsesc aceste seminţe

În Sfântul Munte, însămânțarea se face la sfârșitul primăverii în zone cu multă apă, iar recoltarea semințe începe să se strângă în primele zece zile ale lunii octombrie. Din aceste semințe dure şi cenuşii unii monahi fac din ele komboskini, unind bobiţele cu un fir trecut prin găuri care există în mod natural.

În tradiția orală athonită se spune că odată, un călugăr stătea trist pentru că nu putea învăța să împletească metanii. Atunci, Maica Domnului i s-a arătat și i-a zis: „Pentru ce ești trist?”, iar el i-a răspuns: „Nu pot să învăț cum  să împletesc o metanie”.

Îndată Maica Domnului i-a dat câteva semințe și i-a zis: «Ia lacrimile mele, sădește-le, fă din ele metanii de rugăciune și zi: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă” și „Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi”.

Părintele Macarie, starețul de la Maruda, mărturisește că această plantă are nevoie de multă îngrijire pentru a rodi. Este foarte greu să găseşti pe cineva care să facă metaniere din „Lacrimile Maicii Domnului”, pentru că e nevoie de multă osteneală ca să găureşti aceste semințe tari.

Citește despre: