Liturghie arhierească în Parohia Fetești-Edineț
În Biserica „Sfânta Treime” - Feteşti, Protopopiatul de Dondușeni și Edineţ, care face parte din Episcopia de Bălţi, a fost sărbătorit miercuri, 15 februarie 2023, Praznicul Întâmpinării Domnului pe stil vechi.
Sfânta Liturghie a fost săvrârşită de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. PS Antonie a fost întâmpinat la orele dimineţii de către preotul paroh Igor Roşca, protopop de Donduşeni şi Edineţ, şi de enoriaşii parohiei.
A urmat oficierea Sfintei Liturghii în locaşul de închinăciune, în prezenţa unui număr mare de credincioşi de toate vârstele. Episcopul de Bălţi a adresat un cuvânt de învăţătură în care a menţionat modalităţile prin intermediul cărora oamenii îl pot întâmpina pe Mântuitorul Hristos. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a vorbit despre activitatea social-filantropică pe care Mănăstirea Hadâmbu o desfăşoară în spaţiul basarabean. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă şi-a exprimat bucuria de a sluji în Parohia Feteşti împreună cu Părintele Episcop Antonie.
Preotul preot paroh Igor Roşca a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru slujire, părintelui stareţ Nicodim şi a prezentat câteva date din istoria zbuciumată a Parohiei Feteşti. Părintele Nicodim Gheorghiţă a oferit Parohiei Feteşti o icoană cu chipul Maicii Domnului, precum şi alte daruri pentru locaşul de închinăciune.
Scurt istoric
Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939. Până la invazia sovietică din 1940, biserica a fost ridicată parțial. Din cauza regimului ateu instaurat pe aceste meleaguri, construirea sfântului locaş nu a fost posibilă, demolându-se ceea ce a fost înălţat. În timpul prigoanei ateiste, localnicii au fost nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. Pe 16 octombrie 2000, a fost numit paroh în Feteşti părintele Igor Roşca. Construcţia bisericii pe fundaţia veche din anul 1939 a fost reluată în toamna anului 2001. Pe 22 octombrie 2011, sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei.