„Mă numesc Mustafa, sunt musulman și pelerin la Sfânta Parascheva”
Oare noi, creștinii, ce scuze mai avem să nu dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile credinței și pentru Ocrotitoarea pe care a dat-o Iașului, Moldovei, țării întregi?
Crede că Iașul e un oraș binecuvântat, căci găzduiește moaștele Sfintei Parascheva. Iar el o iubește pe Cuvioasa! Pentru ea și datorită ei s-a întors în pelerinaj la hram, al patrulea an consecutiv. Tocmai din Istanbul. Tocmai din Constantinopolul de altădată, de unde ne-a venit și Sfânta Parascheva.
„Treceam printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere fizic și emoțional. Aveam o prietenă din Iași și ea încerca să mă ajute de la distanță, dar nu prea avea cum. Se simțea neputincioasă, însă mi-a spus: Știi, zilele acestea la noi este un mare pelerinaj, pelerinaj ce este dedicat Sfintei Parasvheva. Oamenii cred că dacă te atingi de sfintele moaște ale Cuvioasei vor primi vindecări. Așa că a cumpărat o bluză pentru mine, a atins-o de sfintele moaște și mi-a trimis-o la Istanbul. Am început să o port și în mod minunat am început să mă simt mai bine și să mă recuperez atât emoțional, cât și trupește. Atunci am făcut o promisiune. Am spus că dacă mă ajută Dumnezeu să mai trăiesc un an, atunci cu siguranță voi merge să o vizitez pe Sfânta Parascheva. Și Dumnezeu mi-a dat această oportunitate și am venit la hramul din 2016. Apoi am mai făcut o promisiune pentru 2017 și m-am rugat: Doamne, ajută-mă să vin din nou aici!, deoarece aura spirituală a orașului, pelerinii, totul m-a captivat. Eram uimit, nu mai văzusem niciodată un loc atât de duhovnicesc, așa că am venit în 2017, apoi am venit și în 2018 și mulțumesc lui Dumnezeu, e 2019 și sunt din nou aici”, povestește Mustafa Yakup Diktaș
Tânărul de 34 de ani e musulman – credincios practicant, dar asta nu-l împiedică s-o îndrăgească și s-o cinstească pe Sfânta Parascheva: „Categoric pot să spun că ea este Sfânta mea! În plus, Iașul e un loc în care mă simt ca acasă”.
Seninătatea cu care vorbește și bucuria mărturisirii dezarmează. Ne putem întreba: oare noi, creștinii, ce scuze mai avem să nu dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile credinței și pentru Ocrotitoarea pe care a dat-o Iașului, Moldovei, țării întregi? „Este nemaipomenit să fii aici, alături de pelerinii Sfintei Parascheva. A fi pelerin aici este extraordinar. Cu siguranță pot să spun că sunt un adevărat pelerin, pentru că mă port ca un adevărat pelerin, stau la rând, mănânc din mâncarea oferită pelerinilor, îmi cumpăr suveniruri, mă ating de sfintele moaște, particip la slujbe, aprind lumânări, trăiesc exact ca un pelerin”, mărturisește Mustafa.
Rândul la închinare i s-a părut întotdeauna uimitor. „Am așteptat la rând și 12 ore, dar n-am simțit. A trecut totul atât de repede! Nici măcar nu am avut motive să mă plâng că mă dor picioarele. Când am terminat pelerinajul, m-am simțit eliberat de toate durerile! Mă numesc Mustafa, sunt musulman și pelerin la Sfânta Parascheva!”.
Pentru a putea comunica cu pelerinii, Mustafa și-a pus în gând să învețe limba română. Planul său, însoțit de muncă multă, de studiu, dar și de vizitele concrete pe care le face în România începe să dea roade: „Vorbesc puțin românește, dar pot să spun că o iubesc pe Sfânta Parascheva foarte mult!”.
Urmărește și:
(Mărturie de la Hramul Sfintei Parascheva – Iași, 2019)
Sfântul Paisie de la Neamț se arată în vedenie unui călugăr la adormirea sa
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro