Mă pot îmbolnăvi dacă mă împărtășesc?

Avem preoți care împărtășesc sau au împărtășit bolnavi de lepră sau de alte boli molipsitoare. Avem și în Iași spital de boli infecțioase unde preotul împărtășește cu aceeași linguriță, și el însuși, la sfârșit, tot cu aceeași linguriță consumă Sfintele și ar fi trebuit să se îmbolnăvească de o mie și una de boli.

Nu avem ce păți dacă ne împărtășim cu lingurița, cu toții, din același potir. Nu are cum. Adică este o credință validată vreme de 2000 de ani. Putem spune că avem un eșantion reprezentativ de milioane și milioane de creștini, de credincioși, care se împărtășesc așa de vreo două mii de ani și nu s-au consemnat situații în care să se îmbolnăvească cineva sau să se întâmple nu știu ce nenorociri. Avem preoți care împărtășesc sau au împărtășit bolnavi de lepră sau de alte boli molipsitoare. Avem și în Iași spital de boli infecțioase unde preotul împărtășește cu aceeași linguriță, și el însuși, la sfârșit, tot cu aceeași linguriță consumă Sfintele și ar fi trebuit să se îmbolnăvească de o mie și una de boli.

Eu însumi am împărtășit multă lume și niciodată nu am avut o boală din aceasta infecțioasă, nu am luat nimic, niciun virus, nimic, niciodată, indiferent de ce boală suferea omul pe care l-am împărtășit și după care eu însumi, repet, am consumat. Deci avem această credință, dar să nu ducem lucrurile nici într-o extremă, nici în alta.

Aceasta este o credință a noastră și aici mă doare că sunt unii care vin să conteste acest lucru și spun că suntem niște inconștienți că noi îndrăznim să împărtășim în felul acesta. Deci una este o măsură pe care o luăm cu privire la cele lumești inclusiv, cum ar fi să dezinfectăm clanța de la uşa bisericii, când știi că pune atâta lume mâna pe ea. Clanța nu este dogmă. A pune mâna pe clanță nu ține de credința pe care o practicăm. Dumnezeu poate să ne păzească. În situații de genul acesta se pot întâmpla tot felul de lucruri, dar cu totul altceva este când vorbim de Sfintele Taine.

Pentru răspunsul în format VIDEO, click aici: De la Sfânta Împărtășanie nu ne îmbolnăvim niciodată

De la același autor

Ultimele din categorie