Mâna Sfântului Mare Mucenic Dimitrie va fi adusă spre închinare la pelerinajul din București

Arhiepiscopia Bucureştilor

Mâna Sfântului Mare Mucenic Dimitrie va fi adusă spre închinare la pelerinajul din București

Mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, va fi adusă din Grecia spre binecuvântarea credincioșilor, la pelerinajul de anul acesta organizat în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de către Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naoussa și Kampania.

Cinstitele moaște al Marelui Mucenic Dimitrie vor sosi marți, 24 octombrie 2023,  la amiază și, după ce vor fi purtate în procesiunea Calea Sfinților, vor fi așezate spre închinare în baldachinul special amenajat, alături de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și de cea mai veche icoană a Maicii Domnului – „Panaghia Soumela”, adusă tot din Grecia.

Sfintele moaștele vor fi aduse din Grecia de Mitropolitul Pantelimon de Veria, care a anunțat acest lucru la hramul de anul trecut.

Este pentru prima dată când Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou se „întâlnesc” în cadrul pelerinajului organizat în cinstea Ocrotitorului Bucureștilor la Catedrala Patriarhală, încă din anul 2008.

Deși adesea confundați de români din cauza numelui și a datei apropiate de cinstire, cei doi sfinți au trăit la o distanță de 10 secole unul de celălalt. Unul a fost guvernator, celălalt păstor de vite, însă ambii se bucură azi de multă cinste în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în secolul 3 și a murit de tânăr, fiind ucis la porunca împăratului Maximian. Acesta aflase că guvernatorul său era creștin și că el îl îndemnase pe un anume Nestor să-l înfrunte pe Lie – unul din luptătorii preferați ai împăratului. Sfântul Dimitrie a fost aruncat în sulițe, iar Sfântul Nestor, decapitat.

Viața Cuviosului Dimitrie a fost mai lungă și mai liniștită. A trăit în secolul 13, în peștera de pe valea Lomului. Sfântul nu a dus lupte cu alții, ci cu ispitele pe care le-a biruit prin post, rugăciune și privegheri. Se știu puține detalii despre viața sa. A ajuns la o vârstă înaintată și a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Și-a cunoscut dinainte momentul morții când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Aici poți vedea programul pelerinajului de anul acesta.

Vezi și: Viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște sunt la Patriarhia Română

Citește despre: