Mănăstirea Bârnova
Ctitoria voievozilor Miron Barnovschi (1628) și Eustratie Dabija (1666-1667), Mănăstirea Bârnova se află în centrul localității omonime, la 10 km sud-est de Iași.
Închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, așezământul a fost construit în 1629 de Miron Barnovschi, domnitorul martir al Moldovei, care, fiind mazilit de turci în 1633, nu a apucat să termine mănăstirea. Construcția s-a sfârșit abia între 1662-1666, sub domnia lui Eustratie Dabija Vodă.
Cronicarul Miron Costin scrie astfel despre domnia lui Miron Barnovschi:
„Mănăstiri și biserici cât a făcut acest domn în așa scurtă vreme, niciun domn n-a făcut. Făcut-au alți domni și mai multe, dar în mai îndelungate vremi; unii în 40 de ani, alții în 20 de ani, iar el numai în trei ani: Mănăstirea din Iași ce-i zice Sfânta Maria Barnovschi, Hangii la munte și Dragomirna la Suceava. Le-a săvârșit și a urzit și Mănăstirea Bârnova pe numele său «în codrii» lângă Iași și a istovit și biserica cea mare din Liov unde și chipul lui este scris. Era un domn blând și cucernic și ședea nopți întregi în genunchi la rugăciune.”
Tot de la Miron Costin aflăm că Eustratie Dabija Vodă a murit în anul 7174 (1666) și a fost înmormântat cu mare cinste în mănăstirea sa din codrii Bârnovei.
Mănăstire închinată
Începând din anul 1662, Mănăstirea Bârnova a fost închinată, pe rând, Patriarhiei Ierusalimului, Muntelui Athos, Muntelui Sinai, Patriarhiei din Constantinopol și Patriarhiei din Alexandria, fiind administrată de călugării greci timp de 200 de ani.
În secolul al XVIII-lea, Grigore Ghica Vodă a realizat diverse amenajări la Mănăstirea Bârnova, stabilindu-se vremelnic aici, împreună cu întreaga curte domnească, mai ales pentru a se feri din calea epidemiei de friguri care bântuia Iașii în acea vreme.
Perioade tulburi
La 15 septembrie 1863, prin efectul Legii secularizării averilor mănăstirești, domeniile și bunurile mănăstirii au trecut în proprietatea statului, iar Palatul doamnei Dafina a fost transformat în școala satului și casă parohială. Ca urmare, biserica s-a ruinat, iar catapeteasma a putrezit complet. O primă serie de lucrări de restaurare s-a efectuat în 1875.
Ulterior, în anul 1902, s-au realizat reparații interioare și s-a înlocuit catapeteasma, cu cheltuiala preotului paroh Gh. Mereuță și a soției sale, Eufrosina, prin osteneala economului I. Mitescu din Iași.
În două perioade – 1908-1945 și 1950-1990 – lăcașul de cult a avut statut de parohie, iar între anii 1945-1950 a fost mănăstire de maici.
Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1990 ca așezământ monahal pentru călugări.
Ferma de capre
În anul 2005, prin implicarea starețului Paisie Furdui, în imediata apropiere a mănăstirii a fost înființată o fermă de animale, destinată atât nevoilor mănăstirii, cât și vânzării de produse din lapte de capră, oaie și vacă.
În anul 2010, părintele stareț a efectuat o vizită de documentare în Franța, la câteva mănăstiri specializate în producerea brânzeturilor din lapte de capră. Ulterior, a urmat un master la Facultatea de Zootehnie din Iași, având ca specializare Managementul producțiilor animale.
Mănăstirea deține și o suprafață de 7,88 ha certificată ecologic. Ferma este dotată cu aparatură modernă pentru păstrarea și procesarea laptelui.
Restaurarea Mănăstirii
Ansamblul Mănăstirii Bârnova a fost restaurat în perioada 2018-2023, în cadrul proiectului „Restaurarea și Valorificarea Turistică și Culturală a Ansamblului Mănăstirii Bârnova din comuna Bârnova, județul Iași”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Lucrările au presupus consolidarea și restaurarea a cinci clădiri monumente istorice ce fac parte din ansamblul Mănăstirii Bârnova: Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Clădirea Chilii (cu funcțiune de muzeu în urma restaurării prin proiect), Ruinele din Incintă, Turnul Poartă, Zidul de Incintă. Astfel, toate aceste clădiri monumente istorice au recăpătat aspectul pe care-l aveau pe vremea lui Dabija Vodă.
Lucrările au inclus consolidarea și restaurarea a cinci clădiri monument-istoric din ansamblul Mănăstirii Bârnova:
- Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe
- Corpul de chilii (amenajată ca muzeu)
- Ruinele din incintă
- Turnul Poartă
- Zidul de incintă
Astfel, toate aceste clădiri monumente istorice și-au recăpătat aspectul pe care îl aveau pe vremea lui Dabija Vodă.
Ansamblul clădirilor
Planul arhitectural al Mănăstirii Bârnova este asemănător cu cel al Mănăstirii Dragomirna, integrând elemente arhitecturale românești și bizantine.
Incinta este protejată de ziduri groase, prevăzute cu metereze.
Turnul clopotniță, masiv, aflat la 35 m vest de biserică, este zidit din piatră, are o formă pătrată și o cupolă asemănătoare unei mitre arhierești, fiind acoperit cu tablă. La interior se află trei încăperi sau chilii. Tot aici se păstrează clopotul din 1656, din vremea lui Gheorghe Ștefan.
Biserica este construită din piatră, având ziduri groase de peste un metru, cu ornamente din lespezi de piatră cioplită, asemănător cu biserica Mănăstirii Dragomirna. Planul este treflat, iar interiorul este împărțit în altar, naos, pronaos și pridvor închis.
În curtea mănăstirii se află Palatul Domnesc al doamnei Dafina, construit odată cu mănăstirea și recent restaurat.
La Bârnova se află un tei hibrid natural (Tilia x haynaldiana Simk.) cu o vârstă de aproximativ 660 de ani, distins cu titlul de „Arborele Anului” în 2011.
Date de contact:
📍 Adresă: Strada Principală, nr. 133, comuna Bârnova, jud. Iași, cod 707035
📞 Telefon: 0745 353836, 0232 294562
🌐 Site: barnova.mmb.ro
📧 E-mail: barnova@mmb.ro
Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro