Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Daniel, transmis pelerinilor prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Daniel, transmis pelerinilor prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva

„În duh de rugăciune împreună cu mulțimea pelerinilor prezenți la sărbătoarea Sfintei Cuvioase de la Iași, transmitem Înaltpreafințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhilor prezenți, preoților, diaconilor, monahilor și monahiilor, precum și tuturor credincioșilor binecuvântarea noastră, rugându-ne sfinților să dăruiasca tuturor pace și bucurie, întărire în credință și ajutor în toată fapta cea bună, spre întărirea Bisericii și binele poporului român”.

După prima parte a slujbei și rostirea Evangheliei, Înaltpresfințitul Teofan a dat cuvântul Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a dat citire mesajului de binecuvântarea trimis de Preafericitul Patriarh Daniel: „Sfânta Maria Magdalena este prima dintre femeile mironosițe care a dat mărturie despre Învierea Mântuitorului nostru, fiind prima care L-a întâlnit, primind în sufletul său bucuria și pacea. Prin mijlocirile ei către Dumnezeu, credincioșii primesc puterea de a-și schimba viața, de a trece de la moartea spirituală, la viață și bucuria lui Hristos cel Înviat.

Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Maria Magdalena ne învață că prin credință, omul poate dobândi bucuria și viața veșnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, declarat de Sfântul Sinod ca ocrotitor al acestui , vorbind despre credința și evlavia femeilor mironosițe, spune: «Femeile care suferiseră alături de Hristos, care plânseseră alături de el, uitați-vă cât de mare este stăruința lor! Ele au fost cele dintâi care l-au văzut înviat și neamul acesta femeiesc, osândit până atunci, s-a bucurat cel dintâi de vederea bunătăților cerești. Ucenicii au fugit, dar femeile au rămas». Prezența în România a moaștelor Sfintei Maria Magdalena, aduse la Iasi de la Mănăstirea Simonos Petras din Muntele Athos, restaurată de domnitorul Mihai Viteazul, întărește legătura dintre locurile sfinte românești și cele din toată lumea.

În duh de rugăciune împreună cu mulțimea pelerinilor prezenți la sărbătoarea Sfintei Cuvioase de la Iași, transmitem Înaltpreafințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhilor prezenți, preoților, diaconilor, monahilor și monahiilor, precum și tuturor credincioșilor binecuvântarea noastră, rugându-ne sfinților să dăruiasca tuturor pace și bucurie, întărire în credință și ajutor în toată fapta cea bună, spre întărirea Bisericii și binele poporului român”.

IPS Teofan  a mulțumit pentru cuvântul de binecuvântare: „Vă rugăm să transmiteți Preafericitului Daniel întreita noastră mulțumire: pe de o parte, pentru trimiterea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur spre închinare pelerinilor și pentru toată lucrarea și binecuvantarea pe care am primit-o pentru aproape două decenii. Suntem de veghe aici la Iași pentru păzirea credinței și slava lui Dumnezeu”.

Urmează momentul central al Sfintei Liturghii, pogorârea Duhului Sfânt peste darurile puse înainte, care vor deveni Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, cu care, cu mila Domnului, credincioșii se vor împărtăși.