Minunile de fiecare zi, din lumea largă și din noi înșine

Cuvinte duhovnicești

Minunile de fiecare zi, din lumea largă și din noi înșine

    • Minunile de fiecare zi, din lumea largă și din noi înșine
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Lucrările minunate pe care Dumnezeu le lucrează în mare, cu exactitate în univers sau în lumea mare, cum se mai zice; le lucrează aidoma și în mic, în fiecare om sănătos, căruia i se mai zice și lume mică.

Ca și în univers, Dumnezeu lucrează mari minuni în sufletul și în trupul omului. Transformarea mâncării, băuturii și aerului ce-l respirăm, în sânge curat ‒ un om sănătos are cam 5 kg sânge; având în fiecare milimetru cub aproximativ cinci milioane de globule roșii. Globulele din sângele unui om sănătos, normal, înșirate una lângă alta, s-a calculat de oameni învățați că ar forma un fir de o lungime imensă, cu care s-ar putea încinge globul pământesc de vreo trei ori ‒, în carne, în nervi, în vene și în felurite organe digestive, respiratorii, circulatorii, arată pe Dumnezeu, Care veșnic lucrează tainic în om.

Cele cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul, pipăitul, cu minunatele lucrări ale creierului și corpului omenesc, arată tainic minunata lucrare a lui Dumnezeu în om. Lucrările minunate pe care Dumnezeu le lucrează în mare, cu exactitate ‒ în univers sau în lumea mare, cum se mai zice ‒ le lucrează aidoma și în mic, în fiecare om sănătos ‒ căruia i se mai zice și lume mică.

(Protosinghelul Nicodim MăndițăÎnvățături despre rugăciune, Editura Agapis, București, 2008, p. 15)

Citește despre: