Moaștele Sfântului Apostol Luca vor fi aduse din Muntenegru în România la sfârșitul săptămânii

Episcopia Caransebeşului

Moaștele Sfântului Apostol Luca vor fi aduse din Muntenegru în România la sfârșitul săptămânii

    • Moaștele Sfântului Apostol Luca vor fi aduse din Muntenegru în România la sfârșitul săptămânii
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Mănăstirea Călugăra din Caraș-Severin își va sărbători hramul sâmbătă, de Acoperământul Maicii Domnului. Și anul acesta vor fi aduse în pelerinaj cinstitele moaște ale Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru.

Delegația muntenegreană este condusă de Arhimandritul Arsenije Samardžić, starețul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Kosijerevo. Vineri seara, la ora 18:00, Arhimandritul Casian Onița, starețul Mănăstirii Călugăra, împreună cu obștea, va întâmpina delegația din Muntenegru.

Cinstitele moaște ale Sfântului Apostol și Evanghelist Luca sunt aduse anual de hramul Mănăstirii Călugăra, în urma unei înfrățiri oficializate în anul 2015 între cele două așezăminte monahale. La Mănăstirea Călugăra vor mai fi aduse anul acesta și moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. După slujba de priveghere, se va desfășura o procesiune cu sfintele moaște în jurul locașului de cult al mănăstirii.

Racla care conține piciorul Sfântului Apostol Luca a fost donată în 1930 Mănăstirii Kosijerevo de regele Alexandru I Karadjordjevic al Iugoslaviei. Tot el a ctitorit și biserica mare a așezământului monahal. Moaștele vor rămâne la Mănăstirea Călugăra până duminică, apoi se vor întoarce în Muntenegru.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost unul dintre cei 70 de apostoli trimiși la propovăduire de Mântuitorul Hristos. De profesie era atât medic, cât și pictor. Conform tradiției, Apostolul a zugrăvit prima icoană cu Maica Domnului care ține pe Mântuitorul Hristos în brațe.

Sfântul Luca a lăsat creștinilor și două scrieri fundamentale din Noul Testament: Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a suferit mult din pricina pătimirii Mântuitorului, de aceea în prima zi după Învierea Sa, Mântuitorul Hristos s-a arătat lui și lui Cleopa, în drum spre Emaus.

De asemenea, Sfântul Luca l-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale misionare.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: