Moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae au fost deshumate
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni slujba specială de deshumare a cinstitelor moaște ale Sfântului Dumitru Stăniloae din cimitirul Mănăstirii Cernica.
Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre dorința Sfântului Dumitru Stăniloae și a altor ierarhi și profesori de teologie de a „asculta liturghia sub brazda de pământ din cimitirul mănăstirii”.
„Părintele profesor Dumitru Stăniloae a venit la Mănăstirea Cernica, într-un loc unde așteaptă Ziua cea mare a Învierii numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, chiar și mitropoliți primați, episcopi-vicari care au slujit la București sau în alte eparhii și care și-au ales loc de veci cimitirul acestei lavre a Țării Românești”.
„Alături de Părintele Stăniloae, înaintea lui sau după el, au dorit să asculte liturghia sub brazda de pământ din cimitirul mănăstirii și alți profesori de teologie sau preoți care au slujit la numeroase parohii importante din București”.
Moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae au fost scoase conform rânduielii tipiconale și au fost așezate într-un sicriu nou, urmând ca, ulterior, să fie puse într-o raclă special pregătită.
Născut în anul 1903, Sfântul Dumitru Stăniloae a tradus scrierile asceților, monahilor și clericilor ortodocși din secolele IV – XV care erau centrate pe practicarea Ortodoxiei – o latură la fel de importantă ca și partea dogmatică a teologiei ortodoxe. Acestea au fost publicate în seria intitulată Filocalia (gr. „iubirea de frumos”) și ulterior traduse și pentru publicul internațional.
A fost încarcerat în perioada regimului comunist pentru participarea la mișcarea isihastă Rugul-Aprins de la Mănăstirea Antim.
Sursa: basilica.ro