Moaștele Sfântului Grigorie Palama au ajuns pe Colina Bucuriei: Ne cheamă la împreună-lucrare cu Dumnezeu, spune Patriarhul Daniel

Arhiepiscopia Bucureştilor

Moaștele Sfântului Grigorie Palama au ajuns pe Colina Bucuriei: Ne cheamă la împreună-lucrare cu Dumnezeu, spune Patriarhul Daniel

Moaștele Sfântului Grigorie Palama au ajuns luni pe Colina Bucuriei, cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Au fost așezate spre cinstire alături de moaștele din Catedrala Patriarhală. „Toți acești sfinți ne cheamă la o împreună-lucrare cu harul lui Dumnezeu”, a transmis Patriarhul Daniel.

Moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și cele al Sf. Grigorie Palama s-au întâlnit pe esplanada de lângă Catedrala Patriarhală cu moaștele purtate în procesiune ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sf. Ier. Nectarie.

Primii doi sfinți au fost aduși de la Catedrala Patriarhală și depuși spre cinstire de către pelerini în Baldachinul Sfinților, iar celelalte moaște au fost purtate în procesiune de la Catedrala Mitropolitană Sf. Spiridon – Nou până pe Colina Bucuriei, unde au fost întâmpinate de numeroși ierarhi români și greci.

La ceremonie au participat Părintele Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Nifon al Târgoviștei, Mitropolit Onorific și Exarh Patriarhal, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului, Episcopul Visarion al Tulcii, Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Episcopul Siluan al Ungariei, Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei care a adus la București moaștele Sf. Grigorie Palama este formată din Mitropolitul Pantelimon al Veriei, Naousei şi Kampaniei, Arhim. Nectarios Laskaridis, Arhim. Sosipatros Pitoulias, Arhim. Grigorios Mazas, Arhid. Pantelimon Papaemanouil și Diac. Kosmas Karagiannis.

Oaspeții din Grecia au adus și două icoane, una reprezentându-l pe Sfântul Grigorie Palama, iar cealaltă pe membrii familiei sale trecuți în rândul sfinților de Patriarhia Ecumenică.

Pe scena de lângă Catedrala Patriarhală a avut loc o scurtă ceremonie de primire a moaștelor Sf. Grigorie Palama, care a inclus cuvântul de bun venit rostit de Părintele Patriarh Daniel și un mesaj adresat de Părintele Mitropolit Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania.

„Astăzi, prin bunăvoința Înalt­prea­sfințitului Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania, căruia îi mulțumim pentru prietenie și dărnicie, ne putem închina nu doar Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucu­reștilor, Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, pe care îi avem spre cinstire permanent în Catedrala Patriarhală, ci și moaș­telor Sfântului Ierarh Grigorie Palama și icoanei familiei sale sfinte”, a spus Patriarhul României.

„Toți acești sfinți ne cheamă la o împreună-lucrare cu harul lui Dumnezeu, prin rugăciune și po­căință, prin smerenie și milostenie, la sfin­țirea vieții noastre, la asemănarea cu Dumnezeu. Urmarea vieții sfin­ților ne ajută să căutăm desă­vâr­șirea și îndumnezeirea omului, așa cum Sfântul Apostol Pavel scrie către Evrei: «Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu» (Evrei 12, 14)”, a mai spus Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a amintit și o scurtă biografie a ierarhului oaspete. Mitropolitul de Veria este cel care a repatriat la Tesalonic moaștele Sf. M. Mc. Izvorâtorul de Mir și pe cele ale Sf. David Dendritul, a adus la Veria o parte din moaștele Sf. Ap. Pavel și a inițiat congresul anual Pavlia, dedicat apostolului.

„Venim din Sfânta Mitropolie a Veriei, Naoussei și Kampaniei, de acolo de unde au trăit pentru o vreme Sfinții Grigorie Palama și Familia lui; din locul pe care l-au sfințit, prin viețuirea lor, și unde ei înșiși prin petrecerea lor au ajuns la măsura sfințeniei și au devenit Sfinți în Biserica noastră”, a spus Mitropolitul Pantelimon de Veria.

Ierarhul grec a apreciat evlavia pe care a remarcat-o la poporul român în 2009, anul canonizării a șase membri ai familiei Sfântului Grigorie Palama, când, la invitația ierarhului Dunării de Jos, moaștele Sf. Grigorie Palama au fost duse la Galați.

Mitropolitul de Veria i-a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru prilejul de a-i sărbători pe cei trei mari teologi mistici ai Bisericii, cărora Patriarhia Română le-a dedicat actualul An comemorativ.

„Îmi exprim sincerele mulțumiri din inimă și recunoștința mea pentru invitația Preafericirii Voastre și mă rog cu umilință ca harul ce izvorăște din Sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Palama, ale Celui ce a fost propovăduitorul luminii celei necreate și dumnezeiești și dascălul rugăciunii minții, să Vă întărească în lucrarea și în slujirea Preafericirii Voastre, cea cu multe responsabilități, să binecuvânteze clerul și poporul cel binecredincios al Bucureștilor și întreaga Românie”, a încheiat Înaltprasfințitul Părinte Pantelimon de Veria.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea fragmentului din moaștele Sf. Grigorie Palama în Baldachinul Sfinților și cu cinstirea moaștelor de către ierarhii participanți.

Sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, se desfășoară pe Dealul Patriarhiei în perioada 22-28 octombrie 2022.

 

Sursa: basilica.ro

Citește despre: