Noile hotărâri ale Sfântului Sinod

Sfântul Sinod

Noile hotărâri ale Sfântului Sinod

Pe 25 și 26 octombrie s-au desfășurat ședința de lucru și ședința solemnă ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentele au avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Principalele noi hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:

  1. Declararea de către Patriarhia Română a zilei de 1 octombrie ca Ziua persoanelor vârstnice, urmând ca aceasta să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante.

  2. Aprobarea canonizării Cuviosului Macarie Protopsaltul cu titulatura Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (31 august), a înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, a proiectelor de texte liturgice (sinaxar, acatist și slujbă) și a icoanei acestuia.

  3. Aprobarea propunerii Episcopiei Basarabiei de Sud, avizată de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, de începere a demersurilor de canonizare a protosinghelului Iraclie Flocea (11 mai 1893 – 16 august 1964).

  4. Aprobarea de uniformizare a titulaturii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou astfel: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, precum și uniformizarea icoanei Sfântului, urmând ca acesta să fie reprezentat în toate icoanele ținând în mâna stângă Catedrala Patriarhală, iar în mâna dreaptă toiagul de păstor.

  5. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Nicolae Cabasila (20 iunie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar, slujbă, acatist și paraclis).

  6. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfinților Mucenici Marius și Marta, soția sa, și a fiilor lor Audifaciu și Avacum (6 iulie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar și acatist).

  7. Aprobarea Acatistului Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu (3 februarie).

  8. Aprobarea Acatistului Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie).

  9. Aprobarea textului Slujbei la deshumarea celor adormiți în Domnul.

În ședința solemnă din ziua de 26 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul acestui An omagial al pastorației persoanelor vârstnice, subliniind și încurajând necesara activitate pastoral-filantropică din toate eparhiile Patriarhiei Române, activitate care a vizat în mod special alinarea singurătății celor ajunși la vârsta senectuții. Într-o epocă a însingurării crescute paradoxal în atmosfera saturată de multiple forme de comunicare actuală, apropierea concretă, personală și caritabilă de cei vârstnici, vulnerabilizați inclusiv prin izolare, este și rămâne o datorie pastorală prioritară.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citește despre: