Numeroşi invitaţi de seamă la prima ediţie a Simpozionului naţional „Stăniţa - pagini de istorie, cultură şi spiritualitate“ (GALERIE FOTO)
Parohia Stăniţa din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a organizat sâmbătă, 18 iulie, Simpozionul naţional „Stăniţa - pagini de istorie, cultură şi spiritualitate“, la care au luat parte numeroşi invitaţi de seamă care au susţinut ample cuvântări, tema întâlnirii fiind „Mari duhovnici, oameni de cultură şi păstori de suflete: arhimandritul Ioanichie Bălan, ieroschimonahul Vichenie Mălău, pr. Dumitru Stan, pr. Constantin Ardeleanu, pr. Costache Buzdugan“. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul zilelor comunei Stăniţa ce au loc în perioada 18-20 iulie.
Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei la Biserica „Sf. Nicolae“ din Stăniţa, urmată de slujba de Te Deum, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. A urmat apoi concursul de toacă „Chemarea credinţei“, la care au paricipat copii din satul Stăniţa, dar şi din satele învecinate. S-au depus apoi coroane şi flori la monumentul „Arhimandrit Ioanichie Bălan“ din curtea bisericii.
După încheierea acestor evenimente care au avut loc la Biserica „Sf. Nicolae“ din Stăniţa, sărbătoarea a continuat la Căminul Cultural Stăniţa, unde a avut loc redeschiderea Bibliotecii comunale „Arhimandritul Ioanichie Bălan“, moment marcat printr-o slujbă de sfinţire, oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, şi prin dezvelirea plăcii comemorative „Arhimandrit Ioanichie Bălan“, urmată apoi de deschiderea simpozionului „Stăniţa - pagini de istorie, cultură şi spiritualitate“.
În deschiderea întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre una din carţile de căpătâi şi de referinţă ale părintelui Ioanichie Bălan, Patericul Românesc: „O carte scrisă într-o perioadă de tristă amintire a poporului român, în perioada cea mai critică. Editarea ei a fost în anul 1981, dar începutul ei este mult mai vechi întrucât părintele Ioanichie Bălan a fost un căutător, un cercetător, un om care a ştiut să adune ca o albină din florile filocalice ale părinţilor din timpul său şi nu numai, a ştiut să adune cuvintele lor pline de înţelepciune şi nectar duhovnicesc şi le-a consemnat într-o carte“.
Prezent la eveniment, pr. Florin Ţuscanu a vorbit despre pelerinul Ioanichie Bălan, despre cât de cunoscut este marele duhovnic nu doar în ţară, ci şi în afara graniţelor: „Oriunde am fost în lume, în Ţara Sfântă, în Egipt, în Grecia, în Muntele Athos, nu a fost loc în care să nu aud câte ceva nou despre părintele Ioanichie Bălan. Toţi au fost cuceriţi de trăirea părintelui care s-a concretizat prin rugăciuni speciale întocmite la faţa locului, avea un har de a aşeza în stihuri aceste frumoase rugăciuni. Acest lucru l-a făcut unic pe părintele Ioanichie Bălan ca şi pelerin“.
„Poporul acesta are nevoie de cărţi!“
Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit despre cum l-a cunoscut personal pe părintele Ioanichie Bălan: „Am mers să mă spovedesc la părintele Ioanichie Bălan, iar el mi-a spus: «N-am timp să spovedesc, eu trebuie să scriu cărţi, poporul acesta are nevoie de cărţi!». A fost un cuvânt pe care nu l-am înţeles atunci şi abia recent mi-am dat seama câtă nevoie are poporul de Dumnezeu şi sub această formă“.
Un alt invitat, părintele Ghenadie de la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, delegat al părintelui Arsenie Popa, stareţul mănăstirii, a vorbit despre cum a luat naştere o lucrare de-a părintelui Ioanichie: „Părintele Ioanichie primise o casetă înregistrată cu ani în urmă în care vorbea părintele Cleopa şi a venit şi mi-a spus: «Hai să facem o lucrare care să se numească Ne vorbeşte părintele Cleopa», iar eu i-am spus: «Părinte, eu casete cu părintele Cleopa am multe», aveam aproape o sută. Şi de acolo a început lucrarea Ne vorbeşte părintele Cleopa, care a avut cea mai mare publicaţie pentru că este o carte scrisă pe înţelesul tuturor“.
Părintele arhimandrit Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ, un alt invitat de seamă care a luat parte la acest simpozion, a vorbit despre o altă personalitate pe care a dat-o comuna Stăniţa, si anume despre ieroschimonahul Vichentie Mălău: „Un părinte foarte smerit care sfătuia pe toţi la mare ascultare. Pentru el, asculatarea era cel mai important lucru pentru un călugăr, după care îi îndemna să nu judece pe nimeni. Se ferea foarte mult să judece, chiar şi atunci când era duhovnic sau stareţ“.
Nu în ultimul rând, despre un alt „fiu“ al comunei Stăniţa, pr. Costache Buzdugan, a vorbit pr. prof. univ. Vasile Nechita: „Părintele Costache Buzdugan a fost un om deosebit, mi-a fost profesor şi printre multe alte lucruri pe care le-am învăţat de la el am înţeles că mănăstirile nu au fost niciodată separate de lume şi nici lumea nu a fugit de mănăstiri, ci a alergat la mănăstiri“.
Simpozionul „Stăniţa - pagini de istorie, cultură şi spiritualitate“ se află la prima ediţie şi se va încheia astăzi, 20 iulie 2015. Printre evenimentele acestor zile de sărbătoare de la Stăniţa, amintim şi lansarea de carte „Biserici de lemn din Podişul Bârladului“, scrisă de pr. dr. Ţuscanu Florin, o expoziţie de carte veche bisericească, dar şi o slujbă de pomenire a eroilor comunei Stăniţa, la Monumentul Eroilor din localitate.