O carte ca o aducere aminte sau examenul rezistenței la proba timpului

Prezentare de carte

O carte ca o aducere aminte sau examenul rezistenței la proba timpului

    • O carte ca o aducere aminte sau examenul rezistenței la proba timpului
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Undeva în sufletul meu nădăjduiesc ca în raiul educației românești să adăsta sub aceeași bucurie Olga Greceanu și Mama Sica – profesoara Anastasia Popescu – și să ne trimită, din când în când un frison de inspirație.

Când apărea în 1995 cartea acum reeditată a Mamei Sica (prof. Anastasia Popescu), Cum să-i învățăm pe copii Religia. Îndreptar realizat împreună cu Răzvan Bucuroiu (Editura Zbor, București, ed. III-a, 2021, 205 pg.) eram la început cu ora de religie. Mă și mir, câteodată, ce naivi eram să credem că putem educa pe prunci numai prin Duhul Sfânt și Ministerul Educației ne va crede în timp ce parte din noi nu credeam – și nici azi nu credem – că plonjarea în tot soiul de modele străine efectiv de realizate pot îmbunătăți realitatea.

O generație, două, ne-am hrănit din harisma acestei Doamne de Har, a acestei Învățătoare în sensul cel mai deplin evanghelic al înțelesului. Răzvan Bucuroiu – mereu neobosit în a afla modelele Ortodoxiei de lângă noi – a muncit mult la ediția dintâi și remarc că și reeditarea poartă cu sine noutăți. Mă refer inclusiv la adaosul intitulat In Memoriam (pp. 179-197) marcat de o serie de fotografii care amintesc de o cultură a binelui și frumuseții sufletești în care Mama Sica a crescut să ne poată crește.

Veți citi, ori reciti același text. Poate doar trecerea timpului ori experiența acumulată m-au făcut să-mi fie dor de glasul harismatic al acestei supraviețuitoare a marii culturi pedagogice interbelice, marcată de un clasicism căruia astăzi îi ducem lipsa. Cred că toate paginile ne sunt de folos, din preaplin. Veți citi Dialogurile începătoare (pp. 15 -72), Despre pedagogie (pp. 73-86), Școala românească (pp. 87- 103), Metode pedagogice în predarea religiei (pp. 104- 126), Modele de lecții și observații pedagogice generale pentru clasele I-VIII (pp. 127- 166) și un Epilog (pp. 167-170). O Postfață la ediția I și Bibliografia selectivă (pp. 174-176) sunt întregite de un Mic dicționar de termeni și nume (pp. 198- 203). Undeva în sufletul meu nădăjduiesc ca în raiul educației românești să adăsta sub aceeași bucurie Olga Greceanu și Mama Sica – profesoara Anastasia Popescu – și să ne trimită, din când în când un frison de inspirație.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: