O carte cât o Generație

Prezentare de carte

O carte cât o Generație

O profă strașnică de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni este coordonatorul unei cărți incredibil de vii: 12 Gânduri de la Colegiul Național „Nicu Gane” – coordonator, Dana Anton ( Ed. Letras, Snagov, 2021, 461 pg).

Cu drag de copiii Colegiului din clasa a XII-a, profesoara le propune să lase în urma lor o carte, o bornă de gând, precum lăsam noi, odinioară un Oracol colegilor. De data aceasta e altfel. Copiii sunt serioși, încurajați de seriozitatea dascălilor lor, copii-creatori, pe care i-am cunoscut „ecran către ecran” – fiind și eu parte dintr-un Gând, al 6-lea, legat de Dirigenție on line – vii, veseli, distinși.

Cartea este despre aristocrația unei generații care a refuzat să fie pierdută. Căreia i s-a propus spre dezbatere și asumare o listă de priorități de cultură (Gândurile) și educație. Care nu a refuzat lupta directă cu demonul mediocrității și minciunii în care ne afundăm. Au avut invitați și oaspeți  – unii sunt foști absolvenți din Nicu Gane care s-au întors la acel „Acasă” al formării – alții, oameni cunoscuți în media ori în profesiunea lor.

O Doamnă curajoasă și elevii ei nesăbuit de frumoși. Vă înșir gânduri, ca să înțelegeți cum și-au construit mărturia: Gândul 1 - Prolog (aparține Danei Anton, Diriginte, îngerul păzitor al ideii de carte a unei generații de liceeni) (pp. 9-10); Gândul 2 - Promoția 2021, cu nume și note, transparente și frumoase tocmai prin efortul sesizabil în cifre (pp. 11- 19); Gândul 3 - Cine am fost? Cine sunt? Cine voi fi? - fiecare elev/ ă răspunzând la aceste teme-întrebări. Merită citite. Sunt mărturiile unor luptători pe viață și pe moarte (pp. 20 - 112); Gândul 4 - Dirigenție în clasa noastră (pp. 113 - 141); Gândul 5 - Dirigenție vizitând orașul (pp. 142-156); Gândul 6 - Dirigenție online (personalități în dialog cu personalitățile copiilor-curaj, pp. 157-251); Gândul 7 - Profesorii mei (pe care, la așa elevi, îi invidiez sincer!) (pp. 252-310), cu texte marcate de amintiri dar și încredere nestrămutată în viitor; Gândul 8- Gânduri... și iar gânduri, pp. 311-344); Gândul 9 - Mă implic - care cuprinde, cum sună și titlul, nu, proiectele în care s-a implicat colectivul încă de pe când se cocea în clasa a IX-a (pp. 345-400). Povești despre voluntariat, experiență, Erasmus și ei, oamenii aceștia tineri, mari și adolescenți deopotrivă. Aerul curat al școlii românești. Gândul 10 - Teatru...și iar teatru (pp. 401-436). O memorie a Festivalului Birlic din Fălticeni, una dintre cele mai frumoase sărbători sufletești ale Orașului. Teatru în ipostazele lui vii, cuprinse de inimile curajoase ale unor tineri, repet cu respect, admirabili. Gândul 11- Confess! (pp.437-460), de departe paginile de aur alee acestei alcătuiri.

Orice cuvânt este de prisos. Nu știu dacă puteți prinde cartea pe undeva. Dar o recomand cu maximă căldură profesorilor și diriginților. Curaj! Dana Anton ne arată că se poate. Și ne arată că nu, nu doar Capitala este locul educației de performanță.