O Carte de retrăire contemporană a Praznicelor legate de Mântuitorul Iisus Hristos
Poate dacă ne-am citi mai atent unii pe alții, creștinii, ne-am descoperi mai aproape de Hristos și ne-am reduce răutățile. Meditațiile Părintelui Wilhelm Dancă – o propunere de lectură a păcii ce izvorăște cu inteligență din Scriptură.
De curând a iești de sub „teascul” editurii Ratio et Revelatio volumul Părintelui Profesor Wilhelm Dancă: „Mysterium Christi. I. Meditații despre Crăciun” (Ratio et Revelatio, Oradea, 2020, 155 pg.). Cine a ascultat predicile distinsului profesor și preot catolic Wilhelm Dancă va regăsi în aceste pagini mult din vibrația sa sufletească și din strălucita sa așezare în cunoaștere.
Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității București, profesor abilitat în domeniile teologie și filozofie, prolific autor, dar mai ales un minunat gânditor al aspectelor de interculturalitate și filozofie în raport cu Teologia, Părintele Dancă este membru al Academiei Române și al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg. Autor de cărți, studii și articole, Părintele nu pierde din vedere comunicarea teologiei de la amvon pentru poporul binecredincios.
Volumul de Meditații s-a născut, după cum ne mărturisește în Cuvântul înainte, din transcrierea și redactarea unor omilii despre Crăciun rostite în Catedrala „Sfântul Iosif” din București. Părintele consemnează efortul prietenilor de a încuraja apariția acestui volum dar și un amănunt la care, permiteți-mi, subscriu din toată inima: „Există o diferență între omilia ținută în biserică, în mijlocul credincioșilor, și cea transformată în meditație scrisă. În interiorul spațiului sacru există un fluid de energie pozitivă, un magnetism spiritual, care mă inundă, astfel încât nu știu, de fapt, cine dă și cine primește. Diferența de stil, de redare va fi resimțită de cei care au auzit deja conținutul meditațiilor” (p. 5).
Sunt pagini menite sporirii calității „rezilienței spirituale”, Părintele subliniind: „câtă vreme va mai fi un dascăl undeva într-un sat uitat de lume care va susține spiritul cultural al Crăciunului și un preot de țară, poate singur sau cu o comunitate mică în jurul lui, care poartă în suflet spiritul liturgic al Nașterii Domnului, dar și o familie obișnuită să cânte colinde de Crăciun, cauza nu este pierdută. Meditații despre Crăciun (s. W.D) oferă motivații și vechi, și noi pentru reziliență spirituală, pentru celebrarea nașterii lui Iisus nu doar la Betleem, ci și în inimi” (pp. 8-9). Din acest punct de abordare meditațiile Părintelui Profesor nu au cum „rata” sufletul cititorului.
Veți citi texte minunate. Nu doar în titlu – așa cum îl vom reda – ci mai cu seamă în conținut și abordare: Să ștergem praful de pe sărbătoarea Crăciunului (pp. 11 -18); Conștiința ca templu al întâlnirii cu Dumnezeu (pp. 19 - 26); Treceți Iordanul, Dumnezeu iubire este pe malul celălalt! (pp. 27- 32); Advent, timp de vindecare al mediocrității (pp. 33 - 40); Neprihănita zămislire, cauza bucuriei noastre (pp. 41 - 47); Maria, ochiul care nu doarme (pp. 48 - 53); Cu Maria pe contrasens spre Crăciun (pp. 54 - 58); Postul ca experiență a pustiului (pp. 59 - 65); Cum să devenim antemergători ai lui Christos, astăzi? (pp. 66 - 72); Să fim degetul care-l arată lumii pe Christos! (pp.73 - 77); Omul iubit este omul convertit (pp.78 - 82); Creștinismul este religia bucuriei (pp.83 - 88); Maria, regina iubirii purtătoare de grijă (pp. 89 - 94); Sfântul Ștefan: să nu-l sufocați pe Pruncul Isus! (pp. 95 - 100); Sfântul Ștefan și Pruncul Isus din inima noastră (pp. 101- 106); Anul Nou sau Crăciunul Mic al Maicii Domnului (pp.107- 112); Să fim cu nasul pe sus scrutând cerul! (pp. 113 - 119); Botezul Domnului și botezul copiilor, astăzi! (pp.120 - 126); Botezul inimii și epifania Sfintei Treimi (pp. 127 - 132); Botezul, antidot la pompa diaboli (pp. 133 - 138); Bucuria de a fi creștin umple inima omului (pp. 139 - 146) și un text – mărturie de dragoste a poetului și omului Vasile Voiculescu: Cu Vasile Voiculescu spre Crăciunul din Orient (pp. 147 - 152), ecou poetic în text retoric al înțelegerii teologiei ca metaforă care trebuie comunicată.
Cartea dispune de un Ghid liturgic – legând textul predicii de perioada din anul liturgic al Bisericii Romano-Catolice (Anul A, B, C) – precum și o scurtă bibliografie (p. 155). Recitind ca text predicile ascultate la vremea lor pe canale media mi-am amintit cu bucurie de rădăcina propovăduirii Părintelui Wilhelm Dancă în marele exercițiu de exegeză duhovnicească al Bisericii Catolice și m-am bucurat așa cum mă bucur de lectura predicilor Sfântului Antonie de Padova ori Bernardin de Siena, așa cum mă îmbogățesc din lectura Sfântului Francisc de Assisi ori Carlo Borromeo. Este exercițiul rostirii Adevărului și chemării la trăirea Lui. Poate dacă ne-am citi mai atent unii pe alții, creștinii, ne-am descoperi mai aproape de Hristos și ne-am reduce răutățile. Meditațiile Părintelui Wilhelm Dancă – o propunere de lectură a păcii ce izvorăște cu inteligență din Scriptură.
Sursă text și foto: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro