O carte dragă despre Draga Olteanu-Matei

Prezentare de carte

O carte dragă despre Draga Olteanu-Matei

    • O carte dragă despre Draga Olteanu-Matei
      O carte dragă despre Draga Olteanu-Matei

      O carte dragă despre Draga Olteanu-Matei

Suntem dinaintea unei cărți-amintire, o minunată reconstrucție de iubire și Har a Omului impresionant care ne-a bucurat inimile: Draga Olteanu-Matei. Parcă o văd, bucuroasă de prietenii ei – pe care îi îndeamnă mereu să nu fie triști – și de prietenia cu Dumnezeu. Către Care a plecat să se odihnească!

În anul în care am cunoscut-o pe Doamna Draga, o întreagă istorie a orizontului meu de iubire a filmului și teatrului românesc s-a redeschis, ca o rană. Harismatică și plină de o sănătoasă trăire a adevărului, Minunata Draga Olteanu-Matei iubea viața necondiționat. Credincioasă și plină de înțelegere cu dramele din jur, empatică până la lacrimi, lacrimi adevărate, entuziasmanta Chiriță și incredibila Primăriță rurală – rolurile fabuloase ale hohotului românesc – s-a stins. 

Ion Moldovan, un veritabil grămătic la curtea Thaliei, ne-a oferit de curând volumul Draga (Editura Ecou Transilvan, 2021, 322 pg.). Despre autor am aflat, dintâi, tocmai de la Draga Olteanu-Matei, cu mult înainte de a ne vedea la Fălticeni la Festivalul Birlic al inimosului Părinte Vasile Liviu Mihăilă, coordonatorul Festivalului și încurajatorul unor copii minunați – actori de marcă, deja. Este autorul unor monografii de ținut minte: Câte vieți ai tu, Actorule? (Buna Vestire, Blaj, 2003), 11 Artiști de nota 10 (Buna Vestire, Blaj, 2007), Dialoguri între viață și artă ( Buna vestire, 2008), Dorul de ei...Mărturii, evocări, istorii (Buna Vestire, Blaj, 2012), Adela Mărculescu- Să crezi, să iubești, să dăruiești...(Buna Vestire, Blaj, 2013 – la a cărei lansare am participat), Lucian Mureșan- Pași prin viață (Buna Vestire, Blaj, 2014), Carmen Stănescu- Dintr-un secol în altul pe scenă (Buna Vestire 2017), Cu Birlic, râzând printre lacrimi (Tracus Arte, București, 2018), Valeria Gagealov- Misterul „clipei de față” (Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019), Simona Bondoc-Câteva gânduri (Ecou Transilvan, Cluj Napoca, 2020) și Alexandrina Halic- Actrița poveste (Didactica Publishing House, București, 2020). Prin munca și incredibilul său spirit de jertfă, autorul ne-a păstrat în cărțile sale – veritabile stick-uri de memorie – viețile celor dragi care pe rampa de lumini a teatrului ne-au adus bucuriile cuminți ale celor simpli, hrăniți din plin de harul ascultării. Iubit de actori și oamenii din lumea lor, Ion Moldovan nu i-a rămas dator Dragăi, minunata prietenă care și-a pus în mâinile lui amintiri și ofuri, gânduri și proiecte de viitor. Un viitor care oricât de departe ne pare în tinerețe devine un frumos trecut, la vremea plecării.

Autorul ne propune astfel o carte despre basmul vieții Dragăi Olteanu-Matei. Vă deschid cartea și transcriu, cuminte, cuprinsul: Draga Olteanu-Matei, Un talent năvalnic (Magda Mihăilescu, pp. 5-7); Draga Olteanu-Matei  soliditatea unei moșteniri teatrale (Mircea Morariu, pp. 7-10); I. Pe mine teatrul nu m-a răsfățat (Trebuie să lămuresc ce căuta neamțu-n Bulgaria; Doamne, ce frumoși eram tineri și neîndulciți la succes; Roluri interpretate pe scena Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Cragiale” București; Această duenă va călca pe urmele Soniei Cluceru; Intrarea cu brio la Teatrul Național din București; Roluri interpretate pe scena Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” București; Amintiri din teatru, pp. 19- 106); II. Eu sunt o cinematografistă (Producțiile cinematografice în care a jucat Draga Olteanu Matei; Odiseea scenariilor de film; Apoi, duducă dragă, nu așa ne-o fost vorba; Regizorul nu a știut și nu a simțit ce am vrut să spun eu în scenariu; Patima filmului „Patima”, pp. 107-184); III. Birlic (Birlic avea o energie creatoare cum rar întâlnești; Draga la Festivalul de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, pp. 185-202); IV. Aniversată la 85 de ani (pp. 203-312); V. Caietul cu catrene (pp. 214- 224); VI. Caietul cu rețete (Rețete din ...călătorii; Rețete „cercate”, de Draga versificate. Gastronomie umoristică în versuri, pp. 226- 291); VII. Din caietele mele (pp. 292-303) și VIII. Din Scrisorile Dragăi (pp. 304-317). Textul final este Gara pentru noi, o clipă de amintire semnată de Cornel Udrea (pp. 318-319). Zeci de fotografii, asemeni unor petale de nemurire, argumentează icoana unei familii românești impresionante: familia Actorului român nemuritor.

Suntem dinaintea unei cărți-amintire, o minunată reconstrucție de iubire și Har a Omului impresionant care ne-a bucurat inimile: Draga Olteanu-Matei. Parcă o văd, bucuroasă de prietenii ei – pe care îi îndeamnă mereu să nu fie triști – și de prietenia cu Dumnezeu. Către care a plecat să se odihnească!

Sursă text și foto: tribuna.ro

Citește despre: