O copie a icoanei Maicii Domnului de la Hadâmbu, dăruită Mănăstirii Chirilovca

Mănăstirea cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Nașterea Maicii Domnului” - Chirilovca, raionul Florești, din Episcopia de Bălți, a primit marți, 13 iulie 2021, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași.

Odorul de mare preţ a fost dăruit de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcop de Bălţi.

Popas duhovnicesc la Biserica „Înălţarea Domnului” - Floreşti

Mai întâi, icoana Maicii Domnului a poposit pentru aproximativ o oră la Biserica „Înălţarea Domnului” - Floreşti. Aici credincioşii au avut prilejul să se închine, după citirea unor rugăciuni şi după ce s-au intonat câteva cântări închinate Maicii Domnului. Preasfinţitul Părinte Antonie a amintit că, înainte de a ajunge la Mănăstirea Chirolovca, a rânduit ca icoana să fie expusă spre închinarea enoriaşilor păstoriţi de către părintele Ilie Munteanu, parohul Bisericii „Înălţarea Domnului” din Floreşti. Protosinghelul Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, a expus câteva date istorice despre icoana în faţa căreia mii de oameni din ţară şi de peste hotare au primit răspuns la rugăciunile lor. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a amintit de evlavia pe care creştinii ortodocşi o au faţă de Maica Domnului şi faţă de icoana sa făcătoare de minuni ce se află în aşezarea monahală din Dealul Mare. Programul s-a încheiat cu intonarea de către părintele stareţ a câtorva pricesne închinate Fecioarei Maria.

Icoana Maicii Domnului, dăruită Mănăstirii Chirilovca

Delegaţia de la Mănăstirea Hadâmbu s-a îndreptat apoi către Mănăstirea Chirilovca, locul unde icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va rămâne pentru totdeauna. Aici, a fost întâmpinată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Antonie, de soborul preoţilor şi de numeroşi credincioşi din mai multe părţi ale Episcopiei de Bălţi. În dangătul clopotului şi al cântărilor religioase, sfânta icoană a fost purtată în jurul sfântului locaş al aşezării monahale. În faţa icoanei au fost purtaţi prapuri şi cruci de către câţiva oameni. În biserica mănăstirii s-a oficiat apoi Acatistul icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, alcătuit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Preasfinţitul Părinte Antonie a mulţumit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă pentru darul pe care l-a oferit Mănăstirii Chirilovca şi Episcopiei de Bălţi, făcând referire la minunile pe care Maica Domnului le săvârşeşte în viaţa oamenilor. În acelaşi timp, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Părintele Mitropolit Teofan, pentru dragostea pe care o arată mereu faţă de fraţii de peste Prut. Preasfinţia Sa a menţionat că viitoarea catedrală a Episcopiei de Bălţi o va avea ocrotitoare pe Maica Domnului.

Încurajare pentru misiunea ortodoxă românească

Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a făcut referire în cuvântul adresat la ajutorul primit prin rugăciunile Maicii Domnului şi a apreciat jertfa pe care slujitorii Sfântului Altar o depun pentru menţinerea Ortodoxiei româneşti pe tărâmul rupt din Patria Mamă. De asemenea, părintele stareţ a încurajat obştea Mănăstirii Chirilovca, aflată la începutul urcuşului duhovnicesc. Actul de donaţie al icoanei a fost citit de către părintele Florentin Constantin Doboşeriu, consilier economic al Episcopiei de Bălţi. La final, credincioşii s-au închinat la copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sora Maria Popa, locţiitoare de stareţă a Mănăstirii Chirilovca, a mulţumit Preasfinţiei Sale, arhimandritului Nicodim şi soborului pentru frumoasa slujire. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului pentru ctitorii Mănăstirii Hadâmbu.

Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Hadâmbu este cunoscută în ţară şi peste hotare pentru minunile pe care le-a săvârşit în viaţa multor oameni. În 1937-1938, preotul Octavian Zmău din Roman a pictat două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care le-a închinat, ca danie, Mănăstirii Hadâmbu. În 1990, odoarele au fost așezate cu cinste în biserica aşezării monahale, dupa noua sfințire a acesteia, iar cațiva ani mai târziu li s-a făcut ferecătura de aur și de argint. Icoana a fost donată schitului din Dealul Mare, cum este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de ieromonahul Iov Mazilu, egumenul acestui schit. Icoana a fost apoi ferecată în argint de meșterul Ion Contfas din Târgu Neamț.

De la același autor

Ultimele din categorie