O istorie povestită copiilor
O carte în care cavalerii și neguțătorii, marinarii și Împărații, renascentiștii și moderniștii moderați, coloniștii și tipografii, navigatorii de seamă și scriitorii alcătuiesc ceea ce am putea numi povestea mentalității istorice din care ne tragem, încă, seva.
Pentru cei care iubiți istoria un volum de istorii repovestite copiilor: V. M. Hillyer, Istoria lumii pentru copii: Evul Mediu și Epoca Modernă (Ed. Contra Mundum, București, 2022, 207 pg.). În traducerea inspirată a Smarandei Nistor și cu o ilustrație marca Carle Michael Boog și Mary Sherwood Wright ne este adusă pe masa de studiu lucrarea aceasta a primului director al Școlii Calvert – școală revoluționară prin simplitate și rigoare – prin care copii sunt inițiați în citirea istoriei dincolo de istoriografii și teme redundante.
O carte în care cavalerii și neguțătorii, marinarii și Împărații, renascentiștii și moderniștii moderați, coloniștii și tipografii, navigatorii de seamă și scriitorii alcătuiesc ceea ce am putea numi povestea mentalității istorice din care ne tragem, încă, seva. Nici nu știu să spun ce anume place mai mult la carte dincolo de construcția ei în ansamblu. Ceea ce veți remarca este că istoria – ca materie școlară, dacă vreți – este digerabilă când tonusul povestirii și distincția poveștii se face în acord cu pedagogia amplă a dorinței de a ține copilul – și pe părinți, de ce nu – lipiți de conținuturi. Poate ar merita cândva, dacă tot ne lăudăm că ne iubim Istoria, să încercăm să propunem astfel de cărți și dinspre povestea Neamului nostru.
Desigur că și acest volum mi-a adus aminte de volumele de istorie de odinioară din cultura picimii române, în care textele înviau voievozi, haiduci ori ostași care ridicau Țara. Dacă vrem să mai avem un gram de libertate el trebuie cultivat și în farmacia aceasta incredibil de sensibilă a pedagogiei istoriei. Volumul acesta, un argument!
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro