A fost târnosită prima biserică din Grecia cu hramul Sfântului Cuvios Porfirie Kapsokalivitul

12 Mai 2016 00:47 Ortodoxia în lume

Într-o atmosferă de bucurie a Învierii, în dimineața zilei de 10 mai 2016 s-a săvârșit târnosirea primei biserici din Grecia cu hramul Sfântului Cuvios Porfirie Kapsokalivitul, locaș ce se află în zona Iraklios, Langada. 

Ceremonia sfințirii locașului de închinare și prima Sfântă Liturghie au fost săvârșite sub protia Înaltpreasfințitului Ieronim, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, alături de un sobor numeros de mitropoliți, preoți și diaconi. Printre clericii care au luat parte la eveniment s-au numărat și starețul Sfintei Mănăstiri Iviron din Sfântul Munte Athos, Arhimandritul Natanail, precum și fostul stareț al aceleiași mănăstiri, Arhimandritul Vasilios Gontikakis.

Slujba târnosirii a început cu o litanie făcută în jurul bisericii, cu Sfinte Moaște. Deși slujba s-a săvârșit într-o zi de lucru, credincioșii evlavioși au fost prezenți în număr mare la momentul deosebit al Mitropoliei de Langada, Litis și Rentinis.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioannis a mulțumit Înaltpreasfințitului Ieronim, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Elade, căruia i-a oferit distincția cea mai mare a Mitropoliei, Crucea de aur a Sfântului Apostol Pavel și a Sfinților Chiril și Metodie.

După terminarea Sfintelor Slujbe, Înaltpreasfințitul Ieronim, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, împreună cu soborul ierarhilor prezenți, au avut ocazia de a vizita locașurile și muzeul bizantin al Episcopiei de Litis, precum și biserica istorică a Sfântului Atanasie Litis, unde au fost așteptați de micii elevi de la școala primară.

Ultimele din categorie