Sărbătoarea Sfântului Ioan de Rila – Ocrotitorul bulgarilor

Sfântul Ioan de Rila este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni şi cel mai mare sfânt al acestui neam ortodox. El a plecat la Domnul în 946 A.D. şi a fost canonizat imediat după moarte. Este mare făcător de minuni.

Sfântul Ioan de Rila a fost primul eremit bulgar. El este cinstit ca sfânt încă din viaţă şi istoria vieţii sale vorbeşte despre puterea pe care o avea asupra naturii, animalele sălbatice veneau la el şi păsările îi mâncau din palmă.

Ucenicii săi au fondat Mănăstirea Rila, cea mai cunoscută mănăstire din Bulgaria. Una dintre sutele de biserici închinate lui este cea din Veliko Tarnovo.

Sfântul Ioan de Rila este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni şi cel mai mare sfânt al acestui neam ortodox. El a plecat la Domnul în 946 A.D. şi a fost canonizat imediat după moarte. El este mare făcător de minuni.

Sfintele sale moaşte au fost mutate la Sofia în timpul ţarului Petru I, iar după ce regele maghiar Bela al III-lea a cucerit 1183, moaştele sale au fost luate şi duse la Esztergom, capitala Ungariei de atunci, fiind readuse la Sofia în 1187.

Acum, sfintele sale moaşte sunt în mănăstirea Rila şi sute de credincioşi vin zilnic şi se roagă sfântului pentru sănătate şi mântuire.

Ultimele din categorie