Părintele arhimandrit Nichifor Horia, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor

25 Februarie 2021 12:26 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc astăzi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Prea­fericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ și stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pentru scaunul vacant de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați. Pe lângă părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, a fost propus și părintele arhimandit Ioan Harpa, stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoșani și exarh al mănăstirilor din zona Botoşanilor.

În deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, în prezența Părintelui Patriarh Daniel și a celorlați ierarhi, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit o slujbă de Te-Deum în Sala „Europa Christiana” a Palatul Patriarhiei.

În continuare, membrii Sfântului Sinod l-au ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Iașilor, cu 40 de voturi din 49 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar ales va purta titulatura Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Patriarhul României l-a felicitat pe noul ales în demnitatea de Episcop vicar, apreciind pregătirea intelectuală şi experiența duhovnicească și administrativă. Arhimandritul Nichifor Horia a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încrederea acordată, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru chemarea la slujirea arhierească, precum şi tuturor membrilor Sfântului Sinod:

Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Vă mulțumesc pentru acest vot de încredere spre slujirea ce-mi este pusă înainte, slujire pe care o primesc cu bucurie și cu nădejde. Cu nădejde pentru că, deși știu că această slujire este cea mai grea și cea mai înaltă ce poate sta pe umerii unui călugăr, știu că ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări și inspirația Sa este în fața celor ce slujesc Lui cu smerenie. Aceasta este nădejdea cu care mă îndrept către noua slujire [...].

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan,

În urmă cu 13 ani primeam ascultarea de exarh al Arhiepiscopiei Iașilor, o ascultare grea, care alături de ascultarea de stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a însemnat și povară, și provocare, dar în același timp și o lărgire a inimii și a înțelegerii. M-ați îndemnat și ați stăruit să finalizez studiile doctorale, care au adus un plus de bucurie și de înțelegere slujirii mele. Vă mulțumesc, Înaltpreasfinția Voastră, pentru toată încrederea pe care mi-ați arătat-o și cu care m-ați sprijinit și pentru toată răbdarea pe care ați avut-o în lucrarea pe care am săvârșit-o și, mai ales, pentru încrederea de a mă chema în această zi la înalta treaptă de Episcop vicar”.

Cuvântul integral, aici: Primele declarații ale noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor: „Știu că ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări”

Amintim faptul că scaunul de epicop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rămas vacant în urma alegerii de către Sfântul Sinod, în data de 21 iulie 2020, a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Absolvent a două facultăți, doctor în Teologie Liturgică, stareț al celei mai cunoscute mănăstiri din Iași și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor

Arhimandritul Nichifor Horia s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982-1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, iar între anii 1988-1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice”, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie”. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

În anul 1993 a fost închinoviat la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, iar în 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2004 a fost hirotesit protosinghel. În perioada martie-iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, în anul 2008 este numit stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008, iar în anul 2009 a primit rangul de arhimandrit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În 2008 s-a înscris la studiile de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar în anul 2010 a susţinut lucrarea de disertaţie „Metode şi mijloace pastorale utilizate de Sfântul Nicodim Aghioritul şi de părintele Petre Vintilescu”. Între anii 2013 - 2016 a urmat cursurile Şcolii Doctorale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, teza de doctorat, intitulată „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale” și realizată sub coordonarea părintelui prof. univ. dr. Viorel Sava, fiind susținută public pe 20 septembrie 2018. Calificativul acordat de către comisia de doctorat la finalul şedinţei publice a fost „Excelent”, iar teza a văzut lumina tiparului la Editura Doxologia anul trecut. Tot în calitate de unic autor, a publicat la Editura Doxologia în 2013 volumul „Duhovnicia Patericului”. Totodată, a publicat peste 30 de articole științifice în reviste sau volume colective, în țară și străinătate, atât în limba română, cât și în franceză, fiind invitat de-a lungul timpului la numeroase conferințe și emisiuni radio și TV.

Din luna februarie 2009, arhimandritul Nichifor Horia este exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Ca un fapt inedit, părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie. Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte - Direcţia Relaţii Culte. Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

GALERIA FOTO completă, aici: (Foto) Doi episcopi vicari, aleși în prima ședința de lucru din 2021 a Sfântului Sinod

De la același autor

Ultimele din categorie