Părintele Constantin Dănilă – Mărturisitor în temnițele comuniste

Documentar

Părintele Constantin Dănilă – Mărturisitor în temnițele comuniste

    • Părintele Constantin Dănilă – Mărturisitor în temnițele comuniste
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

În august 1952, în timpul arestărilor operate de Securitate în rândurile preoților, părintele Dănilă reușește să se sustragă.

Părintele Constantin Dănilă s-a născut la 15 mai 1900 în Leorda, județul Botoșani. A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costache” din Iași (1922), al treilea din promoția sa.

A fost hirotonit preot la 11 septembrie 1922, pe seama Parohiei Curtești, județul Botoșani. A reparat biserica parohială și pe cea din filia Băiceni și a susținut o intensă activitate pastorală.

La 17 aprilie 1948, a fost arestat de Siguranța comunistă. Prin Sentința nr. 1830 din 23 octombrie a Curții Botoșani, părintele Dănilă a fost condamnat la un an închisoare corecțională pentru „complicitate la furt”. Potrivit justiției comuniste, în timpul guvernării național-legionare, cu delegație de la prefect, părintele ar fi fost implicat la preluarea unor bunuri de la un proprietar evreu.

A fost eliberat la octombrie 1949. În decembrie 1949 a revenit la post. În august 1952, în timpul arestărilor operate de Securitate în rândurile preoților, părintele Dănilă reușește să se sustragă.

(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 60)