Părintele Patriarh Daniel la hirotonia PS Nectarie de Bogdania: „O chemare către o etapă nouă de promovare a valorilor eterne ale credinței ortodoxe”

Biserica Ortodoxă Română

Părintele Patriarh Daniel la hirotonia PS Nectarie de Bogdania: „O chemare către o etapă nouă de promovare a valorilor eterne ale credinței ortodoxe”

În Duminica a doua a Triodului, a Întoarcerii Fiului Risipitor, 16 februarie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, l‑au hirotonit întru arhiereu pe părintele arhimandrit Nectarie Clinci, care a devenit Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, cu titulatura „de Bogdania”. Momentul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala Patriarhală din București, la acest eveniment istoric participând credincioși și România și din Republica Moldova.

Alături de Preafericirea Sa au mai slujit Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

înainte de începerea Sfintei Liturghii, Părintele Patriarh Daniel, dimpreună cu IPS Mitropolit  Ioan și IPS Mitropolit Petru, au săvârșit rânduiala cercetării și desemnării ipopsifiului, în cadrul căreia arhimandritul Nectarie Clinci a rostit o mărturisirea de credință, prin aceasta împlinindu-se ritualul liturgic premergător hirotoniei întru arhiereu.

După cântarea Sfinte Dumnezeule, arhimandritul Nectarie Clinci a primit hirotonia întru arhiereu, precum şi însemnele noii sale slujiri: sacosul, omoforul, crucea pectorală, engolpionul și mitra.

După citirea Sfintei Evanghelii (Luca 15, 1132), Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat înțelesurile Pildei Întoarcerii fiului risipitor, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos:

Păzirea porcilor era un lucru foarte umilitor pentru un evreu, întrucât porcii erau considerați animale necurate. Pe lângă această umilire, fiului risipitor nu i se îngăduia nici măcar să mănânce pe săturate din hrana porcilor. Sărăciei lui spirituale i se adăugase și o umilitoare sărăcie materială. Abia atunci șia adus aminte de traiul bun din casa tatălui său, unde slugile duceau o viață îmbelșugată. Din acest motiv, tânărul sărac «își vine în sine»în alte traduceri «își vine în fire», adică începe să se ridice din starea nefirească a îndepărtării de Dumnezeu la starea firească, de comuniune cu Dumnezeu. Evanghelia ne arată, de fapt, că înstrăinarea omului de Dumnezeu și risipirea vieții lui în patimi egoiste nu sunt stări firești, ci nefirești. Venirea în sine cauzată de postul de nevoie pricinuit de foametea mare a fost șansa decisivă a salvării tânărului care se pierduse cu firea. (...) În acel moment, atitudinea lui Dumnezeu Tatăl sa arătat a fi iubire milostivă, care aștepta de multă vreme întoarcerea acasă a fiului înstrăinat și risipitor. Tatăl fiului risipitor nu a așteptat ca fiul său să ajungă acasă și să bată în ușă, ci a pornit în grabă spre el, alergând. Lîmbrățișat și la sărutat ca semn de mare prețuire a pocăinței acestuia. Prin urmare, când un păcătos se întoarce spre Dumnezeu și face primii pași ai pocăinței, Dumnezeu alergând îi iese îîntâmpinare. Mâinile lui Dumnezeu Tatăl, pe care le întinde ca să‑l îmbrățișeze pe omul care se pocăiește, sunt lucrările sfinte ale Bisericii lui Hristos, anume primirea pocăinței omului păcătos și dăruirea iertării păcatelor. Prin aceste lucrări sfinte primesc mântuirea toți oamenii căzuți în păcate și înstrăinați de Dumnezeu și de semenii lor dacă se pocăiesc din adâncul inimii lor”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire „Actului patriarhal de confirmare” privind alegerea și hirotonia noului Episcopvicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit apoi Preasfințitului Părinte Nectarie de Bogdania, Episcopvicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, mantia arhierească, crucea pectorală, culionul episcopal și cârja arhierească. În continuare, Părintele Patriarh a rostit cuvântul intitulat Un nou ierarh în Sinodul Mitropolitan al Basarabiei - Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania”.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a rostit un cuvânt de recunoştinţă în care a îndemnat la cultivarea unității dintre frați, iar Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania a mulțumit Preafericirii Sale, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, precum şi celorlalți ierarhi şi clerici care au participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia a primit harul arhieriei, cerând rugăciunea lor pentru o slujire rodnică în noua demnitate la care a fost chemat.

Sursa informații: Ziarul Lumina

Citește despre: