Părintele Patriarh Daniel: „Maica Domnului este model de pregătire duhovnicească pentru Nașterea lui Hristos”

Cuvântul ierarhului

Părintele Patriarh Daniel: „Maica Domnului este model de pregătire duhovnicească pentru Nașterea lui Hristos”

Părintele Patriarh Daniel a participat joi la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Intrarea în biserică a Maicii Domnului „este o sărbătoare plină de înțelesuri duhovnicești, mai ales că ea se află la șapte zile de la începutul Postului Nașterii Domnului”, a spus Părintele Patriarh. 

„Templul din Ierusalim era o preînchipuire, sau o prefigurare, a Bisericii lui Hristos” și „o prefigurare a lui Hristos Însuși, pentru că în templu era cinstită în modul cel mai solemn prezența lui Dumnezeu din mijlocul poporului”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a vorbit și despre originea sărbătorii, care a fost prima dată celebrată la sfințirea unei biserici pe care împăratul bizantin Iustinian a construit-o în cinstea Maicii Domnului pe locul vechiului Templu din Ierusalim.

Evenimentul „a avut un impact deosebit în conștiința imnografilor și a predicatorilor creștini”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Aceștia au oferit o interpretare teologico-mistagogică a sărbătorii: „S-a ajuns la identificarea Maicii Domnului cu taina Templului din Ierusalim” și desemnarea ei prin metaforele „Templu Însuflețit, Biserică Sfințită și Rai Cuvântător” – adică rațional, a explicat Preafericirea Sa.

Prin urmare, Intrarea în biserică a Maicii Domnului „este o sărbătoare deosebit de importantă, pentru că Maica Domnului intră în Templul din Ierusalim pentru a se pregăti”.

Sărbătoarea ne îndeamnă să ne pregătim spiritual

În secolul al XIV-lea, Sfântul Grigorie Palama rostește mai multe omilii în cinstea Fecioarei Maria și în Omilia 53 vorbește în mod deosebit despre Maica Domnului, care și-a sfințit mintea și sufletul șezând mai mult timp în Sfânta Sfintelor, unde, înainte de robia babilonică, se afla chivotul cu Tablele Legii, mana din pustie și toiagul lui Aron, ca prefigurări ale Sfintei Evanghelii, Sfintei Euharistii și Sfintei Cruci, așa cum se spune în Apostolul care s-a citit astăzi. Sfântul Grigorie Palama, care era un om duhovnicesc și un isihast, a spus că Maica Domnului este modelul isihastilor, care-și sfințesc mintea și sufletul prin rugăciune neîncetată, prin iubire față de Dumnezeu și se împărtășesc de harul lui Dumnezeu, de lumina cea necreată. Maica Domnului a ajuns, în acești 12 ani la Templu, la îndumnezeire, la sfințirea completă a umanității sale, ca să poată primi pe Hristos, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Această sărbătoare ne îndeamnă să ne pregătim și noi prin rugăciune, prin spovedanie, prin milostenie, ca să primim pe Hristos în sufletul nostru” la marea sărbătoare a Nașterii Domnului, a încheiat Preafericirea Sa.