Părintele Patriarh Daniel: „Sfintele Femei Mironosițe – lumini pentru familie şi societate”
Cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosiţe, Părintele Patriarh Daniel adresează un mesaj de recunoştinţă femeilor creştine, care au contribuit şi contribuie la păstrarea și întărirea credinței, la educarea și formarea copiilor și tinerilor, la definirea identității lor spirituale.
Hristos a înviat!
În Duminica a treia după Sfintele Paști, cunoscută sub denumirea de Duminica Mironosițelor, cinstim pe femeile purtătoare de mir sau de aromate, primele persoane care au primit de la îngeri vestea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Prezența femeilor mironosițe la mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și de mărturisire a credinței în Hristos, prin faptul că dragostea şi evlavia lor pentru Domnul Iisus Hristos au fost mai puternice decât teama de cei care păzeau mormântul.
Femeile mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit mucenițe, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat, au devenit cuvioase maici în mănăstiri, sau harnice mame creștine în familie, binevestind că Hristos – Domnul, adesea, în mod neașteptat, Se întâlnește cu noi și devine viața vieții noastre.
În contextul anului 2019, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învățătorilor și primarilor gospodari), ne aducem aminte cu recunoștință de acele femei din poporul român, harnice bunici şi mame, soții sau surori, care, din timpul Sfinților Apostoli și până astăzi, au apărat şi au transmis din generație în generaţie, în timp de pace şi în timp de prigoană, valorile spirituale, culturale și morale ale credinţei şi ale poporului român. În mod deosebit menționăm azi preotesele, educatoarele şi învățătoarele din satele românești.
Crescându-şi copiii în familie, sau rugătoare şi lucrătoare în mănăstiri, femeile creştine evlavioase şi curajoase au fost mărturisitoare ale credinţei şi promotoare ale comuniunii şi ale dărniciei sau generozității.
Ca soție, femeia credincioasă şi harnică este pentru popor o pildă de dăruire şi de responsabilitate, întrucât aduce pace şi bucurie în familie şi promovează speranța şi demnitatea în societate.
Ca mamă, femeia creştină evlavioasă modelează conştiinţa şi simţirea copiilor, fiind izvor de afecțiune şi icoană a dăruirii şi purtării de grijă pentru întreaga familie, semn de binecuvântare divină şi bucurie pentru Biserică, urmând sfintelor femei din calendarul Bisericii Ortodoxe Universale.
În România de azi, o mulţime de femei contribuie la educaţia copiilor şi tinerilor, în grădiniţe, în şcoli şi în universităţi. Multe femei lucrează în unităţi medicale şi în centre sociale unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri, iar alte femei contribuie la viaţa societăţii în diferite domenii de activitate: parohii din ţară şi străinătate, administraţie publică, cercetare ştiinţifică, arte, agricultură, industrie, comerţ, armată etc.
Cu prilejul Duminicii Mironosițelor, adresăm felicitări, mulţumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc, prin rugăciune, prin cuvânt şi faptă, credința în Hristos – Domnul Cel răstignit și înviat, oferind multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății.
Le dorim tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie sfântă întru mulţi și binecuvântați ani!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Episcopul Gherasim Putneanul, un suflet mărinimos care se bucura sincer și nevinovat pentru binele aproapelui său
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro