Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni a Episcopiei de Bălți a participat la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului)

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni a Episcopiei de Bălți a participat la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”

    • Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni a Episcopiei de Bălți a participat la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”
      Foto: Ziarul Lumina/ Luigi Ivanciu

      Foto: Ziarul Lumina/ Luigi Ivanciu

Grupul vocal „Sf. Ioan Damaschin” al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului a participat la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”.

Juriul a anunțat joi rezultatele evaluării interpretărilor și lucrărilor înscrise la cele două secțiuni ale Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul” – ediția a XIII-a.

Redăm integral lista cu rezultatele.

Interpretare

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, s-au înscris coruri / grupuri corale / grupuri vocale (minimum patru membri), mixte sau de voci egale, din parohii românești din afara țării (Republica Moldova, Italia, Franța și Austria).

Repertoriul abordat a fost în limba română și a inclus trei piese muzicale la alegere.

Lucrări psaltice cu ison

Diploma și medalia Anului omagial 2021

Grupul vocal „Sf. Ioan Damaschin” al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului (78 puncte)

Corul Nepsis al Parohiei „Sf. Daniil Sihastrul” din Piacenza, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (74 puncte)

Corul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” al Parohiei Pordenone, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (64,33 puncte)

Diplomă de participare

Grupul psaltic „Pelerinul” al Protopopiatelor din zona Veneto, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (57,33 puncte)

Lucrări religioase armonice / polifonice

Diploma și medalia Anului omagial 2021

Corala Bărbătească Ortodoxă „Sf. Roman Melodul” de la Sediul Episcopal – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Roma, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (92 puncte)

Corala Parohială ACOR a Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” din Strasbourg, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (88,33 puncte)

Corul „Sf. Andrei din Viena” al Parohiei „La Sfânta Înviere”, Viena, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului (87 puncte)

Diplomă de participare

Corala „Sf. Daniil Sihastrul” a Parohiei Piacenza, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (81 puncte)

Corul „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei din Căușeni, Episcopia Basarabiei de Sud (81 puncte)

Lucrări folclorice (de inspirație folclorică) sau patriotice

Corala Bisericii „Buna Vestire” a Parohiei „Slobozia Mare – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, Episcopia Basarabiei de Sud (86 puncte)

Grupul vocal „Sf. Ioan Damaschin” al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, (80,33 puncte)

Corul Nepsis al Parohiei „Sf. Daniil Sihastrul” din Piacenza, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (78 puncte)

După ziua de 27 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment organizat la nivelul centrului eparhial din diaspora românească, câștigătorii din eparhie ai secțiunii de interpretare vor primi diploma și medalia Anului omagial 2021; ceilalți concurenți vor primi diplome de participare.

Compoziție

În contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, cei șapte compozitori din țară care s-au înscris la această secțiune au realizat câte o lucrare unitară pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cuprinzând mai multe momente din slujba Înmormântării.

Compozițiile sunt în primă audiție și nepublicate până în prezent.

Premiul I

Conf. univ. dr. Matei Pop, dirijor și compozitor din județul Cluj (98 puncte)

Premiul al II-lea

Arhid. prof. dr. Constantin-Răzvan Ștefan, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București (84 puncte)

Premiul al III-lea

Conf. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi de la Facultatea de Arte a Universității Dunărea de Jos, județul Galați (83 puncte)

Diplome de participare

Alexandru Semeniuc, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (71 puncte)

Gabriel Rusu, elev la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei (70 puncte)

Andrei Miron din București (64 puncte)

Pr. Marian Vasile Duță de la Parohia Gura Vitioarei, județul Prahova (59 puncte)

Compozitorii clasaţi pe primele trei locuri vor primi diploma festivalului-concurs, cărți și premii în bani. Ceilalți participanți vor primi, prin poștă, diplome de participare. Lucrările câștigătoare vor fi publicate în reviste centrale bisericeşti şi pe site-ul Patriarhiei Române.

Datorită situației sanitare, etapa finală a festivalului-concurs va fi filmată în avans la Palatul Patriarhiei și difuzată miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 20.00, la Trinitas TV.

Vor cânta Corul Psalmodia al Universității Naționale de Muzică din București și Corul Madrigal. Prezentatori vor fi Dan Negru și Manuela Hărăbor.

 

Sursa: Episcopia de Bălți

Citește despre: