Pătrunjelul, o colecție de vitamine

Stil de viaţă

Pătrunjelul, o colecție de vitamine

    • Pătrunjelul, o colecție de vitamine
      Pătrunjelul, o colecție de vitamine

      Pătrunjelul, o colecție de vitamine

Deşi este o plantă foarte cunoscută, mai ales pentru utilizarea sa în bucătăria tradiţională românească, pătrunjelul nu are numai virtuţi condimentare, ci se constituie într-un adevărat medicament al naturii, graţie colecţiei sale de vitamine, minerale şi alte principii active, cu proprietăţi terapeutice remarcabile.

Probabil că nu există român care să nu fi văzut vreodată cum arată pătrunjelul. Nelipsit din grădina bunicilor şi nici din supele sau ciorbele preparate în casă, pătrunjelul este una dintre plantele legumicole cu largă utilizare în gastronomie. Însă nu doar gustul aromat îl recomandă, ci şi efectele terapeutice pe care le are atunci când este folosit în tratamentele naturiste. De altfel, fitoterapia utilizează sub diferite forme nu doar frunzele plantei, ci rădăcinile şi seminţele.

Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele C, B şi A. Analiza conţinutului biochimic arată că frunzele de pătrunjel au vitamina C în cantitate de 240 mg la 100 g frunze, adică de patru ori mai mult decât în portocale. De asemenea, Vitamina B12, aflată şi ea în cantitate însemnată în frunzele de pătrunjel, are rol în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale, în fertilitate şi în  menţinerea sarcinii.

Potrivit prof. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, efectele terapeutice ale pătrunjelului sunt legate şi de conţinutul în proteine, enzime, ulei eteric, histidină - un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, precum şi conţinutului ridicat în săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I). Proteinele din 100 g frunze depăşeşte conţinutul existent în două ouă.

La nivelul aparatului digestiv, pătrunjelul are efecte favorabile în steatoza hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, înlăturarea mirosului neplăcut al gurii, paraziţi intestinali, lipsa poftei de mâncare.

În afecţiunile renale-genitale acţionează prin combaterea litiazei renale, a edemelor renale, stimularea eliminării urinei, a ureei şi a acidului uric şi vindecarea adenomului de prostată.

În sistemul nervos intervine în caz de depresie psihică, stări de nervozitate, iritabilitate excesivă, astenie, nevralgii, convalescenţă.

La nivelul aparatului respirator, pătrunjelul are efecte favorabile în tuberculoză, dureri în piept, astm bronşic, febră, hidropizie, stimularea expectoraţiei şi eliminarea substanţelor nocive din plămâni şi bronhii.

În desfăşurarea proceselor metabolice generale, pătrunjelul are rol în intensificarea activităţii sistemului imunitar şi a rezistenţei organismului la infecţii, distrugerea radicalilor liberi implicaţi în declanşarea cancerelor, tulburări în circulaţia sângelui, anularea tulburărilor de creştere la copii, rahitism şi anemie cronică.

Iată câteva dintre reţetele naturiste recomandate de prof. Constantin Milică:

- cura de frunze proaspete (40 g pe zi) are efect în combaterea tumorilor maligne la creier, plămâni, ficat şi rinichi. Anulează reacţiile negative ale alcoolismului şi tabagismului, dezintoxică organismul şi îndepărtează mirosul neplăcut al gurii după consumul de vin, tutun şi usturoi;

- salata de frunze proaspete, amestecate cu puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se consumă într-o cură de 2 săptămâni pentru efecte tonice şi revigorante;

- sucul proaspăt din frunze şi rădăcini se consumă zilnic, câte 50-200 ml, diluat cu puţină apă, pentru a combate litiaza renală şi biliară şi revigorarea organismelor slăbite;

- rădăcinile, preparate sub formă de fiertură (decoct din două linguriţe rădăcini rase la 250 ml apă), se consumă câte 2-3 căni pe zi, într-o cură de o lună, pentru eliminarea pietrelor şi nisipului din rinichi şi bilă, combaterea edemelor şi a obezităţii prin eliminarea excesului de lichide şi toxine din corp, îmbunătăţirea digestiei şi stimularea creşterii părului;

- supa lui Hippocrate - rădăcinile de pătrunjel, amestecate cu păstârnac, ţelină, morcovi, cartofi, tomate, ceapă şi usturoi se fierb 2-3 ore la foc domol, se pasează prin sită de inox, realizând un aliment uşor asimilabil, recomandat bolnavilor de cancer;

- seminţele se folosesc sub formă de infuzie (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită) pentru efectul diuretic şi combaterea balonărilor;

- uleiul eteric din seminţe (câteva picături pe zahăr) este eficient contra durerilor renale şi biliare, colicilor intestinale, litiazei, balonărilor intestinale şi edemelor renale şi cardiace;

- extern, se folosesc cataplasme din frunze proaspete strivite, cu efecte antiseptice şi cicatrizante în vindecarea rănilor, plăgilor, pistruilor, echimozelor, purpura trombocitopenică şi înţepăturilor de insecte.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: